Шесткратният черногорски премиер Мило Джуканович, вече служил веднъж като президент

...
Шесткратният черногорски премиер Мило Джуканович, вече служил веднъж като президент
Коментари Харесай

Мило Джуканович отново ще е президент на Черна гора, сочат първите резултати

Шесткратният черногорски министър председател Мило Джуканович, към този момент служил един път като президент на страната, евентуално ще получи втори мандат на президентските избори с над 50% от вота и се завръща на политическата сцена, сочат първите резултати, представени от медии в страната.

Според първите частични резултати на социологическата организация CeMi Джуканович печели 53.6%, Боянич - 34.2 на 100, първата жена кандидат-президент Драгиня Вуксанович - 7.8%, а от останалите четирима никой не получава повече от 3% от вота. Тези данни следва да се потвърдят от изборната комисия.

Джуканович, най-ярката фигура в политиката на Черна гора и след разпадането на Югославия, и след отделянето ѝ от Сърбия, е противоречива персона в политиката на страната. Привържениците му обаче акцентират, че точно той е повел страната към Запада, трансформирайки я в част от НАТО и давайки ѝ вероятност за участие в Европейския съюз.

Той беше претендентът на ръководещата Демократична партия на социалистите (ДПС), чийто водач е той и от която беше министър председател от парламентарните избори в есента на 2016 година Част от партиите, подкрепящи главния му съперник Боянич, са последователи на до неотдавна обичайните връзки с Русия.

Миналия месец Джуканович разгласи, че желае да се върне на политическата сцена в името на положителното бъдеще на Черна гора. Този четвъртък той сподели за " Ройтерс ", че би приветствал стопляне на връзките с Русия - четири години откакто страната му се причисли към глобите поради украинската рецесия.

Активността до края на изборния ден в 20 ч. локално (21 ч. българско) време беше 6% по данни на уеб страницата на телевизия Vijesti. За съпоставяне през 2013 година, когато Филип Вуянович беше избран отново за трети (по изключение) мандат, тя беше 58 на 100 от електората към същия час, на парламентарните през 2016 година - 70.9% (тогава обаче беше и опитът за преврат). В Подгорица - най-големия град, където живее половината от 600-хилядното население - интензивността беше над 63%.

Третите подред президентски избори в Черна гора обаче се отличават от 2013 година по това, че са първите, откогато страната стана част от НАТО.

В ранните часове на вечерта изборната комисия разгласи, че ще организира изключително съвещание поради тъжба на Боянич, без да навлезе в детайлности.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4730)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР