Шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които

...
Шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които
Коментари Харесай

Членове на ВСС сигнализират за натиск от Гешев, алармират ЕС и САЩ

Шестимата членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, които преди 10 дни желаеха предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев, през днешния ден излязоха с остра декларация. Това са Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.

По-рано през днешния ден Висш съдебен съвет заяви, че четирима от тях са внесли второ предложение за предварително освобождение на Гешев с други претекстове. Това сътвори конспирация дали двама от шестимата – Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова, не са станали още веднъж лоялни на основния прокурор.

С новата декларация, подписана от тях, обаче сякаш тази конспирация отпада.

Ето какво написа в нея:

От началото на месец май 2023 година, българските жители, магистратите и юридическата общественост, сме очевидци на неокачествимо посягане и тъпчене на върховенството на закона, на безподобен и невъобразим до в този момент развой на уронване престижа на правосъдната власт, на дестабилизация на държавната власт, на жестоко тъпчене на конституционните и европейски полезности и отказване от демократичните устои на Републиката.

Членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, които внесохме оферти за определяне на учредения за предварително освобождение на господин Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “ с изненада, отвращение и паника следим неговите обществени изказвания и професионални дейности, като административен началник на Прокуратурата на Република България. Считаме, че основният прокурор цели не изясняване на обективната истина  и предприемане на съответните законови дейности, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически спорове, в това число цялостно дискредитиране на Прокуратурата на Република България и  нас членовете на Висшия правосъден съвет, подписали настояването за неговото предварително освобождение.

Дни преди съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет за изговаряне по редовността и допустимостта на настояването за неговото предварително освобождение от заемания пост, основният прокурор продължава да употребява целия човешки, веществен и механически запас на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите дейности и жив щит за реализиране на персонални цели и упоритости. От името на институцията, която съставлява, пред държавния герб и националното знаме, по време в което оповестява, че употребява отпуск, той показва позиции и изводи, проучва процеси и събития, като се пробва да овладее насъбраната гражданска сила за реализиране на цели несъвместими със заеманата от него служебна позиция. Нещо повече, от името на тази изборна служба, той упражнява напън върху нас, членовете на Висшия правосъден съвет, подали искане за неговото предварително освобождение, посредством отправяне на внушения за политически обвързаности, за нашите персонални, професионални качества и престиж. Възникват голям брой въпроси по отношение на активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е почнала инспекции против нас - членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, подписали настояванията за предварително освобождение на господин Гешев от длъжността, която заема. Това е прокуратурата, на която той е директен административен началник и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно произвеждане. Обществената значителност на постъпилите сигнали, оповестени в детайлна информация на уеб страницата на Прокуратура на Република България, не могат да служат за предтекст, при ангажирането на прокурори от ВКП и за практикуване на напън върху нас.

Заявяваме подготвеност да осъществим гражданския си и професионален дълг и допренесем за разкриването на обктивната истина по всеки сигнал.

Призоваваме основния прокурор господин Иван Гешев да прояви геройство и достолепие и да извърши декларираното от самия него предпочитание да излезе в отпуск до изясняване на всички условия и обстоятелства по случая, защото единствено по този начин ще бъде обезпечена опцията на прокурорите да изпълнят обективно своите отговорности, без риск върху тях да бъде оказан напън. Считаме, че през последния месец бяха нанесени непоправими вреди върху престижа и престижа както на правосъдната власт и в частност на Прокуратура на Република България, по този начин и върху българските магистратите.

Призоваваме всички страни, с отношение към протичащите процедури във Висшия Съдебен съвет, да проявят почитание към върховенството на закона, и да положат всички старания за възобновяване на доверието и уважението към правосъдната власт.

Настоящата декларация ще бъде оповестена на интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет. Тя ще бъде изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – ръководителя на Република България, Министъра на правораздаването, Пленума на Висш съдебен съвет, Представителството на Европейската комисия, посолствата на страните - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на Съединени американски щати, посолството на Обединено кралство Англия, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на правосъдните препоръки, Комисията „ ГРЕКО “, на Европейския основен прокурор и на Прокуратурата на Република България

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР