Шестима японски младежи съдят оператора на атомната електроцентрала във Фукушима,

...
Шестима японски младежи съдят оператора на атомната електроцентрала във Фукушима,
Коментари Харесай

Японски младежи, заболели от рак след аварията във Фукушима, заведоха дело

Шестима японски младежи съдят оператора на атомната електроцентрала във Фукушима, защото са развили рак на щитовидната жлеза в годините след нуклеарния случай през 2011 година Това съобщи BBC.

Ищците, които по време на повредата са били на възраст сред 6 и 16 години, настояват, че са получили болестта вследствие на излагане на радиация. Всички те са претърпели интервенции за премахване на част или на цялата щитовидна жлеза.

Въпреки това може да им е мъчно да потвърдят, че точно радиацията е довела до рака.

Младежите желаят 5,4 млн. $ обезщетение от оператора на централата Tokyo Electric Power Company (Tepco).

Говорител на Tepco съобщи, че компанията знае за заведеното дело и ще се заеме с него, откакто се запознае с детайлностите по жалбите.

Аварията във Фукушима стана на 11 март 2011 година, когато мощно земетресение край североизточната част на Япония провокира цунами, което докара до нуклеарен срив. Това бе най-тежкият случай в нуклеарната енергетика след този в Чернобил през 1986 година, само че се счита, че е нанесъл доста по-малко вреди на локалното население, защото са изпуснати по-малки количества радиоактивни субстанции.

Въпреки това дълготрайните последствия от радиацията остават предмет на полемики.

Ищците по новото дело настояват, че е евентуално ракът да е породен от излагането им на радиация. Нито един от тях не е имал фамилна анамнеза за рак на щитовидната жлеза.
 Нова повреда в АЕЦ
Нова повреда в АЕЦ " Фукушима "

Изтекли са четири тона охладителна течност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР