Шестата проява от поредицата Солистите на Държавна опера – Бургас

...
Шестата проява от поредицата Солистите на Държавна опера – Бургас
Коментари Харесай

Йоана Кадийска, Яни Николов и Мира Искърова с концерт в събота в Бургаската опера

Шестата демонстрация от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас " следва в събота,9 март, от 11 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще прозвучат както шедьоври от оперната и оперетната класика, по този начин и известни италиански и испански канцонети. В следващото събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе сложено през м. октомври 2023 година, солисти ще бъдат: мецосопраното Йоана Кадийска и тенорът Яни Николов, на рояла застава Мира Искърова.
 
Младата солистка на Бургаската опера Йоана Кадийска в края на ноември дебютира сполучливо в мечтаната за нея роля на най‐известната циганка в артистичния свят – Кармен в едноименната опера от Жорж Бизе, под палката на маестро Сунай Муратов. Пълнокръвен, въздействащ и многоспектърен облик построи младата певица, която изцяло импонира на ролята – като образ и емоционалност. Кадийска подходи към мечтаната за нея роля отговорно, с доста вложена пристрастеност и поредност в креативния развой – резултатът бе осезателен и всички присъстващи – и публиката, и нейните театрални сътрудници, го усетиха и оцениха.
 
 Йоана Кадийска Йоана Кадийска Източник: Държавна опера-Бургас
Йоана Кадийска и Яни Николов ще пеят и в спектакъла на " Кармен " на откритата сцена на античния мегалитен комплекс Бегликташ – на 24 август т. год., също под палката на Сунай Муратов. Бургаската аудитория познава прелестното мецосопрано и в функциите й на Розина в " Севилският бръснар " от Джоакино Росини – тя взе участие в спектакъла на популярната комична опера на сцената на цялостния Летен спектакъл през м. август 2023 година, в облика на Мадалена в " Риголето " от Верди – предстоят й спектакли със заглавието през м. май в Бургас, Враца, а през август – на сцената в Бегликташ; Фенена – в " Набуко " от Верди – Кадийска взе участие в ролята по време на спектакъла в тракийското светилище Бегликташ в границите на фестивала " Опера на светилището " 2023 година, дружно с Яни Николов – в ролята на Измаел.
 
 Яни Николов Яни Николов Източник: Държавна опера-Бургас
Другият солист на концерта в събота – Яни Николов, също взе участие с Йоана Кадийска в спектакъла на " Кармен " през м. ноември – в ролята на контрабандиста Ремендадо. Двамата млади артисти са в незабравим театрален тандем и в функциите на Хубавата Елена и Парис в оперетата от Офенбах " Хубавата Елена ". Те участваха в концрта театър с френска музика " Любовна история " – през м. февруари 2023 година, както и в огромната атрактивна оперетна церемония " Любов, шампанско и кан-кан ", по сюжет и постановка на Марио Николов, на формалното закриване на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " 2023 година, също като дует, както и със солистични осъществявания. След дни – на 12 март, от 19 часа в залата на Операта следва дебют на Яни Николов в ролята на Граф Цедлау във " Виенска кръв " от Йохан Щраус-син, под палката на маестро Деян Павлов.
 
Солистът на Държавна опера – Бургас преди дни се превъплъти в облика на Алфред в различен музикален шедьовър Йохан Щраус-син – " Прилепът ", под диригентството на маестро Димитър Косев, а през летния сезон на 2023 година – на сцената на Летния спектакъл в Бургас, и на откриването на Сезон 2023/ 2024 – в залата на Бургаската опера  – в ролята на Шандор Баринкай. На 25 март следва присъединяване на Яни Николов в Стара Загора, дружно с Нона Кръстникова, под палката на Деян Павлов – в концертния театър с музика от френското класическо кино – " Любовна история ", като концертът ще бъде показан и през м. юли на остров " Света Анастасия ".
 
 Мира Искъров Мира Искъров Източник: Държавна опера-Бургас
Двамата солисти на Държавна опера – Бургас вземат участие в редица спектакли и камерни концерти на бургаския културен институт. На рояла в събота ще бъде Мира Искърова, която е учител в Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " – София.  Тя партнира с опитност, в синхрон с професионализма на двамата солисти, с интелигентното наличие зад рояла, като извайва освен музикалните изречения, само че и се слива с настроението и посланията на всяко от осъществяванията.
 
В програмата на вокалния концерт в събота ще прозвучат произведения на композитори от разнообразни столетия. Яни Николов ще показа Ария на Дон Базилио из операта " Сватбата на Фигаро " от В. А. Моцарт – за нея тенорът споделя, че ще изпее рядко изпълнявана цялостна версия на арията, като този факт би представлявал интерес за феновете на класическото музикално изкуство. Той добавя, че концертът е умислен като изтънчен букет от творби на разнообразни композитори, като ще бъде самобитен хубав музикален подарък за дамите – по отношение на 8 март.В концертната стратегия ще прозвучат и дуети от опери на Моцарт, Ария на Арлекин из операта " Палячи " от Руджиеро Леонкавало, дуети из " Хубавата Елена " от Жак Офенбах, както и обичаната от всички мелодия на " О, соле мио! "   и други известни италиански и испански канцонети.
 
На 9 март шестото събитие от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас " ще бъде прелестен пъстър прочувствен акцент на почивния ден. Следващият концерт от поредицата " Солистите на Държавна опера – Бургас е на 23 март от 11 часа във фоайето на Операта, с присъединяване на сопраното Йоана Железчева и тенора Даниел Дамянов. На рояла ще бъде Игор Кириянов.
 
Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса " Часовника " /пред хотел " България ", работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo -https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-0rkz3 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1408972/performance.html. 
 
За солистите:
Йоана Кадийска, мецосопран, стартира музикалната си кариера като солистка на Детски радиохор към БНР, с диригент акад. Христо Недялков. Там е видяна от великата оперна прима Александрина Милчева, която става нейна вокална педагожка. Завършва оперно пеене в НМА " П. Владигеров ", в класа на проф. Свилен Райчев и през 2015 година получава своята тапия за магистър със компетентност класическо пеене. В момента е докторант в НМА " Панчо Владигеров ".През 2011 година печели ІІ премия на ХVІ Международен юношески музикален фестивал-конкурс, Добрич-Албена, " Надежди, гении майстори ". Две години по- късно, през 2013 година печели стипендия от Фондация " Борис Христов " за Оперна Студия в Национална Академия " Санта Чечилия " – Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален възпитател Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон. Сред достиженията й се подреждат още: ІІ премия на ХХІV Национален конкурс за млади инструменталисти и артисти " Светослав Обретенов " ; премия на публиката и премия за най-хубава интерпретация на българско музикално произведение на Международен конкурс за оперно пеене " Розата на Евтерпа в Карлово " ; III премия на Втори интернационален конкурс за оперни артисти " Елена Николай " ; ІІ премия на Х интернационален конкурс " Франц Шуберт " и финалист на International Vocal Competition, Zdar nad Sazavou, Czech Republic. През годините посещава разнообразни майсторски класове за вокални и театрални умения и работа върху интерпретация на оперни творби при редица изтъкнати педагози и създатели с интернационално самопризнание, сред които – Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Карло Коломбара, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Лариса Гергиева и други През 2018 година става стипендиант на фонда на Райна Кабаиванска и продължава образованието си в Модена, Италия. Своя дебют прави на сцената на ДМБЦ " Ст. Македонски ", с ролята на Елена в постановката " Хубавата Елена " от Жак Офенбах, режисьор Марио Николов, под диригентството на Юли Дамянов.Йоана Кадийска е притежател на първа премия от Първия народен конкурс с интернационално присъединяване на името на огромния български баритон със международна популярност Стоян Попов, провел се от 17 до 21 октомври 2022 година, в залата на Държавна опера - Бургас.
 
Яни Николов, тенор
Възпитаник на НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров " град Бургас със компетентност кларинет. Носител на голям брой награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА " Проф. Панчо Владигеров " - София, със компетентност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е видян и първите функции не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски планове на акд.Пламен Карталов. Участник в голям брой майсторски класове на международни артисти и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова, Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други.  Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни измежду тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост реализатор в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското държавно управление.
 
Мира Искърова е български пианист и композитор. Родена е в Бургас, където приключва Mузикалното учебно заведение в класовете по пиано на Юлия Ненова и Радка Чомакова, а по-късно и Националната mузикална aкадемия " Проф. Панчо Владигеров ", гр. София  в класа по пиано на проф. Марина Капацинская. Като реализатор изнася независими концерти в границите на наши и интернационалните фестивали, измежду които " Европейски музикален фестивал ", София; " Международен музикален фестивал " – Хамбург, " Младите в изкуството " – Москва, Амстердам и други Носител е на редица награди от състезания у нас и по света. Като пианист, репертоарът й обгръща музика от Бароковия интервал до наши дни. Мира Искърова е създател е на кино и театрална музика, работи с режисьорите Георги Дюлгеров, Оги Костовски, Слава Дойчева, Делян Илиев и други Създател и водещ на подкаст предаване, където кани " странни птици " да опишат за обичаната си музика. Снима се като актриса във филмите " Хубава си, блага моя ", " Слава ", " Брак " и други Преподавател е в НМА " Проф. Панчо Владигеров " - София.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР