Шест страни, граничещи със Северно море, подписаха споразумение във вторник

...
Шест страни, граничещи със Северно море, подписаха споразумение във вторник
Коментари Харесай

Шест държави предприемат мерки за защита на Северно море

Шест страни, граничещи със Северно море, подписаха съглашение във вторник за отбрана на сериозната подводна инфраструктура от непознати саботажи и офанзиви.

Споразумението, подписано от Белгия, Холандия, Германия, Норвегия, Обединеното кралство и Дания, има за цел да „ укрепи съдействието “ за отбрана на енергийната инфраструктура и повишение на сигурността в района.

„ Северно море е електроцентралата, която движи упоритостите на Европа за възобновима сила и нулева чиста сила, помагайки за подсилване на енергийната сигурност на континента “, сподели Андрю Боуи, член на английския парланет, за нуклеарната сила и възобновимите енергийни източници.

„ Така че е извънредно значимо да защитим нейната сериозна енергийна инфраструктура в този момент и в бъдеще. “, добави той.

Министерството на климата, енергетиката и комуналните услуги на Дания съобщи, че Северно море се трансформира в „ хъб за сериозна инфраструктура “, свързвайки европейските страни посредством захранващи кабели, газопроводи и телекомуникационни връзки.

„ Това значи, че се е появила възходяща трансгранична причинност – и с това нараснал риск от бойкот и нежелано внимание от страна на враждебни участници “, споделиха от министерството.

Европейските страни стават все по-предпазливи по отношение на уязвимостта на своята подводна инфраструктура след бомбардировката на Северен поток през 2022 година, когато два газопровода, свързващи Русия с Германия в Балтийско море, бяха развалени от няколко детонации. Не е разпознат провинен за офанзивата против " Северен поток ".

След това през октомври 2023 година газопровод, свързващ Финландия и Естония в Балтийско море, беше развален при различен случай, който повдигна спомагателна паника за подводни саботажи и хибридни офанзиви.

Като част от новото съглашение за сигурност в Северно море, страните от Северна Европа ще преразгледат актуалните ограничения за отбрана и сигурност, ще споделят информация и познания и ще рапортуват съответната информация на оперативно равнище, съгласно датското министерство.

Споразумението се концентрира най-много върху „ устойчивостта и предварителната защита “ и е „ допълващо към работата на НАТО “, се споделя в изказване на Норвегия.

„ Тази взаимна декларация е значима основа за гарантиране на сигурността и е явен образец за нашите общи цели. Заедно сме по-силни “, сподели министърът на енергетиката на Норвегия Терие Асланд в изказване.

Белгийският министър на правораздаването Пол Ван Тигхелт сподели, че новото съглашение ще подсигурява, че „ офшорната и подводната инфраструктура е обезпечена на същото равнище на сигурност през границите, вместо да варира „ от страна на страна “.

„ Ангажирани сме с обединен метод, по-добър продан на информация и докладване на произшествия посредством предпазена платформа “, сподели той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР