Шест общини участваха в първото издание на конкурса на Общинската

...
Шест общини участваха в първото издание на конкурса на Общинската
Коментари Харесай

Габрово с награда от първия конкурс на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия

Шест общини участваха в първото издание на състезанието на Общинската мрежа за енергийна успеваемост ЕкоЕнергия.

Наградният фонд, в размер на 10 000 лева, след това бе утроен с включването на спомагателни обследвания по план Renocally (финансиран по линия на Европейската климатична самодейност – EUKI). Журито имаше за задача да оцени 7 кандидатури от 6 общини, състоящи се в следните планове:

1. Община Бургас – с план “Модернизация на системата за улично осветяване на 22 зони, включващи основните пътни артерии на град Бургас ”. Влагат се осветители с енергиен клас D и се понижава конфигурираната мощ с 51.7%. Въведено е автоматизирано дистанционно управление на системата и мониторинг, за което са назначени нови експерти. Направената инвестиция за плана е забележителна (над 1,8 млн. лева.), като към 43% от нея е покрита със лични средства на общината. Създадени са условия за обилни годишни спестявания на сила и за понижаване на излъчванията на СО2. Функционалните резултати от плана се показват в усъвършенствана осветеност на улиците и нараснала сигурност на придвижването по тях. Общинската администрация е взела участие интензивно във всички стадии на подготовката и осъществяването на плана, като е провела осведомителни срещи с жители и други всеобщи прояви, свързани с плана (масово нощно тичане, интернет страница и др.). Създаден е енергиен офис в услуга на жителите и е сбъднат продан на опит с норвежкия сътрудник по плана.

2. Община Габрово – с план “Внедряване на енергоспестяващи ограничения, рационализация и ремонт на уличното осветяване на град Габрово посредством контракт с обезпечен резултат ”. (около 4 млн. лева.). Постигнато е понижаване на потреблението на сила с към 73% и доста е усъвършенствано качеството на осветлението. Избраната форма на финансиране с обезпечен резултат в условия на публично-частно партньорство съставлява смела стъпка на общинската администрация, която е разрешила да се извърши план в този забележителен мащаб и дава съображение да умножаване на насъбрания опит и в други български общини. Успешно е комбинирано финансиране посредством заем от НДЕФ (над 881 хиляди лева.) и личен финансов редсурс на общината (над 991 хиляди лева.), като останалата част от разноските се чака да се покрие от постигнатите икономии на сила за живота на плана. Така възприетата скица на финансиране демонстрира, че в действителност общината ще извършва плана напълно със лични сили. Осигурена е поддръжката на плана за целия интервал на неговия живот.

3. Община град Добрич – с план “Инвестиционна идея “Устойчив Добрич 2030 ”. Община град Добрич кандидатства с Инвестиционна идея “Устойчив Добрич 2030 ”, създадена с финансовата поддръжка (60 000 евро) на европейската стратегия “Хоризонт 2020 ”. Участието на общината в състезанието с капиталова идея демонстрира дълготраен взор върху развиването на общината и разпределението на плануваните вложения (около 40 млн. лева до 2030 г.) по посоки.

4. Община Крушари – с план “Изграждане на система за слънчево улично осветяване в Община Крушари ”. Предвидена е инвестиция от към 1.3 млн. лева, което съставлява забележителна сума за размера и потенциала на общината и показва високи упоритости на общинското управление.

5. Община Павликени – с план “Енергоспестяващи ограничения на затрупан плувен басейн в кв. 91, УПИ III по проекта на гр. Павликени ”. Проектът е финансиран със заем от ФЛАГ (432 000 лева.) и с директно присъединяване на общината (12 000 лева.). Тъй като средствата по заема подлежат на връщане, може да се одобри, че планът се реализира напълно със лични сили на общината – посредством налични средства и посредством предстоящи икономии от икономисване на сила, реализирани след осъществяването на плана. Предвижда се инвестицията да се изплати за 3-4 години. Декларираното реализиране на енергиен клас “А ”, се поддръжка с формален документ. Отделно от това е посочено предстоящо понижаване на потреблението на сила с 15% и на финансовите разноски с 60%. Проектът има огромно публично значение и резистентност във времето.

6. Община Смядово – с планове: (а) Преустройство на детска ясла за създаване на два центъра за настаняване от фамилен вид за възрастни хора ” и (б) Провеждане на осведомителни срещи със сдружения на притежатели в град Смядово ”. Всяка от кандидатурите е дребна по размер, а по своята същина те се допълват (едната съставлява капиталов план, а втората съдържа напълно “меки ” дейности) и журито одобри да ги преглежда общо като една кандидатура. Инвестицията за първия план (около 878 хиляди лева.) се реализира със доста лично присъединяване на общината (71%), което демонстрира нейната мощна ангажираност в този план. Резултатите от плана са доста положителни (74% понижаване на енергопотреблението и на излъчванията на СО2). Служители на общината са взели участие интензивно в подготовката и реализирането на плана, а вследствие на осъществяването са разкрити нови работни места.

След обширен разбор на показаните планове, на в допълнение предоставената информация и след отчитането на разликите в обществения, стопански и ресурсен капацитет на участващите общини, журито взе следните решения:

(а) Две първи награди

Община Павликени (3 000 лева и две безплатни енергийни обследвания)

Община Габрово (3 000 лева и едно безплатно енергийно обследване)

(б) Две втори награди

Община Бургас (2 000 лева и едно безплатно енергийно обследване)

Община Смядово (2 000 лева и едно безплатно енергийно обследване)

(в) Две поощрения:

Община град Добрич (едно безплатно енергийно обследване)

Община Крушари (едно безплатно енергийно обследване)

Официалното връчване на премиите и поощренията ще се състои на идната конференция на ЕкоЕнергия през месец март 2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР