Бивши служители на правоприлагащите органи в Мисисипи, известни като „Отряда на дяволите“, се признаха за виновни по държавните обвинения в расистко нападение

...
Шест бели бивши служители на правоохранителните органи в Мисисипи се
Коментари Харесай

Шест бели бивши служители на правоохранителните органи в Мисисипи се признаха за виновни по държавните обвинения в понеделник за измъчване на двама чернокожи мъже в расистко нападение, което завърши с това, че заместник простреля една жертва в устата в това, което властите нарекоха "симулирана екзекуция". И шестимата наскоро бяха признали вината си по свързано федерално дело за граждански права.

Прокурорите казват, че някои от полицаите са си дали прякора „Отрядът на измамниците“ поради желанието им да използват прекомерна сила и да го прикрият.

През януари полицаите влезли в къща без заповед и закопчали с белезници и нападнали двамата мъже с електрошокови пистолети, секс играчка и други предмети. Полицаите им се подиграваха с расови обиди по време на 90-минутна сесия на изтезания, след което измислиха прикритие, включващо поставяне на наркотици и пистолет, което доведе до фалшиви обвинения, които можеха да пратят една жертва в затвора за години.

Конспирацията им се разплита месеци по-късно, след като един от тях казва на шерифа, че е излъгал, което води до самопризнания от останалите.

Всеки се съгласи с присъди, препоръчани от държавните прокурори, вариращи от пет до 30 години, въпреки че съдията не е обвързан от това. Времето, изтърпяно за държавните обвинения, ще тече едновременно с федералните присъди, които те трябва да получат. Всеки може да получи по-дълги присъди затвор във федералния съд през ноември.

Мъжете включват петима бивши заместник-шерифи на окръг Ранкин – Брет Макалпин, Хънтър Елуард, Крисчън Дедмън, Джефри Мидълтън и Даниел Опдайк – и полицай от град Ричленд, Джошуа Хартфийлд.

И шестимата се признаха за виновни по държавни обвинения за възпрепятстване на правосъдието и заговор за възпрепятстване на наказателното преследване.

Дедмън и Елуард, които ритнаха врата, се признаха за виновни по допълнителни обвинения за нахлуване в дома. Елуард също се призна за виновен в нападение при утежняващи вината обстоятелства, тъй като пъхна пистолет в устата на една от жертвите и натисна спусъка, в това, което властите нарекоха „симулирана екзекуция“.

Жертвите — Майкъл Кори Дженкинс и Еди Теръл Паркър — пристигнахме заедно. Те седяха на първия ред, на крачки от семействата на нападателите си. Моника Лий, майката на Деймиън Камерън, друг чернокож мъж, който почина през 2021 г., след като Елуард го удари с юмрук и електронен удар по време на арест, прегърна и двамата мъже.

След като излязоха наяве наглите актове на полицейско насилие в окръг Ранкин , някои жители посочиха полицейска култура, която според тях дава на служителите карт бланш да злоупотребяват с властта си.

Обвиненията за граждански права последваха разследване на Associated Press, свързващо някои от полицаите с най-малко четири насилствени срещи с чернокожи мъже от 2019 г. насам, които оставиха двама мъртви и един с трайни наранявания. Министерството на правосъдието започна разследване за граждански права през февруари.

„Обвиняемите по делото са измъчвали и нанасяли неописуема вреда на жертвите си, грубо са нарушавали гражданските права на гражданите, които е трябвало да защитават, и позорно са изневерили на клетвата, която са положили като служители на реда“, заяви адв. Генерал Мерик Гарланд каза, след като мъжете се признаха за виновни по федерални обвинения на 3 август.

Мнозинството от белите предградия на окръг Ранкин са били дестинация за бели полети от столицата Джаксън, където се намира един от най-високият процент чернокожи жители на всеки голям град в САЩ.

Полицаите предупредиха Дженкинс и Паркър да се „върнат в Джаксън или „тяхната страна“ на Перлената река“, според съдебните документи.

Дженинс и Паркър бяха набелязани, защото бял съсед се оплака, че двама чернокожи мъже са отседнали в дома с бяла жена, се казва в документите.

Паркър беше приятел от детството на собственичката на къщата Кристи Уоли. Тя беше парализирана от 15-годишна възраст и Паркър помагаше в грижите за нея.

„Той е благословия. Всеки път, когато имах нужда от него, той беше тук“, каза Уоли в интервю през февруари. „Имаше моменти, когато живеех тук сам и не знаех какво ще правя.“

Паркър и Дженкинс са напуснали Мисисипи и не са сигурни, че някога ще се върнат в състояние за продължителен период от време. Те се утешиха, че поне една част от съдебната система изглежда е работила.

„С малко борба, с много битка можете да излезете с истината“, каза Паркър ден след това бяха обявени признанията за виновни. „И истината винаги надделява над всяка лъжа или история, която измисляте.“

Дженкинс все още има затруднения да говори заради нараняванията си. Изстрелът разкъса езика му и счупи челюстта му, преди да излезе от врата му.

"Що се отнася до справедливостта, знаех, че ще я получим", каза Дженкинс. „Но си помислих, че може би ще отнеме повече време.“

Кристен Кларк, която ръководи отдела за граждански права на Министерството на правосъдието, каза, че служителите са подклаждали недоверие в общността, на която е трябвало да служат. Главният прокурор на Мисисипи Лин Фич каза, че злоупотребата с власт няма да бъде толерирана.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР