Шест български банки се нареждат в Топ-100 на най-големите финансови

...
Шест български банки се нареждат в Топ-100 на най-големите финансови
Коментари Харесай

Шест български банки влизат в топ 100 на Централна и Източна Европа

Шест български банки се подреждат в Топ-100 на най-големите финансови институции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) съгласно ранглиста, формирана от рейтинговата организация РИА Рейтинг.
 
Българските банки, които са включени в влиятелната ранглиста, са: „ УниКредит Булбанк “ - 42 място; ДСК – 57 място, Обединена българска банка – 69 място, Първа капиталова банка – 76 място, Пощенска банка – 88 място и клонът на „ Райфайзен “ в страната ни, който е на 91 място. ДСК, Първа капиталова банка и ОББ означават сериозен прогрес в класацията по отношение на предходната година, отбелязва БГНЕС.

 
Родните банки усъвършенстват своите позиции по отношение на класацията от 2018 година Най-голям скок има при ОББ с цели 27 позиции нагоре. Тя е посочила най-хубавата динамичност измежду Топ-100 през 2018 година Нейните активи са нарастнали с 46% до 6,6 милиарда $. Около 90% от приръста на активи на тази банка се изяснява с обединяването й с друга българска банка – Сибанк.
 
Данните за класацията са взети от обществената финансова отчетност на банките, статистическите бюлетини, други изявления на комерсиалните и централните банки. В проучването са оценени финансовите индикатори на банките от 14 страни: България, Беларус, Унгария, Казахстан, Латвия, Литва, Естония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Украйна и Чехия. В рейтинга са попаднали най-големите банки на 13 страни от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/. Минималният предел за влизане в класацията е 4,3 милиарда $ активи.

 
Сред стоте най-големи финансови институции в ЦИЕ има 28 съветски бани, 16 полски, 11 чешки и 10 маджарски. Непосредствено след тях петото място е разграничено от България и Румъния, като всяка от тези две страни е показана с по 6 банки.-->

Най-голямата банка в ЦИЕ при започване на 2019 година е съветската „ Сбербанк “, чиито активи към 1 януари 2019 година възлизат на 449 милиарда $. Втора по мярка на консолидираните активи е ВТБ с 212 милиарда $. В първата тройка влиза още една съветска банка „ Газпромбанк “ с активи 94 милиарда $.

 
Ако съпоставяме по съответствие на размер на Брутният вътрешен продукт и брой на банките, България, Унгария, Чехия и Словакия имат добре развъртян финансов бранш .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР