Шерпът изкачи Еверест за рекорден 27-ми път, подобрявайки собствения си

...
Шерпът изкачи Еверест за рекорден 27-ми път, подобрявайки собствения си
Коментари Харесай

Шерпът Ками Рита постави рекорд с 27-мо изкачване на Еверест

Шерпът изкачи Еверест за рекорден 27-ми път, подобрявайки личния си връх. Непалският планински лидер е направил това в сряда, оповестиха от държавното управление.

Рита, който е на 53 години, е изкачил върха на височина 8 849 м рано сутринта по обичайния маршрут по югоизточния било, водейки задграничен планинар.

" Да, Ками Рита изкачи Сагарматха за 27-ми път ", съобщи служителят на Министерството на туризма Бигян Коирала, наричайки планината с нейното непалско име.

Танесвар Гурагай, шеф на Seven Summit Treks, за която работи Ками Рита, сподели, че е стигнал до върха в 8.30 ч. сутринта дружно с задграничния планинар. " Опитваме се да получим детайлности. Засега е 100% доказано, че Ками Рита се изкачва за 27-ми път ", сподели Гурагай.

Той изкачва за първи път през 1994 година и от този момент го прави съвсем всяка година, като се изключи 2014, 2015 и 2020 година, когато експедициите са спряни по разнообразни аргументи. През 2019 година шерпът го направи.

Тази година Непал е издал 478 разрешителни, най-вече до момента, за хора, които да изкачат Еверест през пиковия сезон март-май, спрямо предходния връх от 408 през 2021 година Хималайската страна, която е мощно подвластна от катеренето, трекинга и туризма, е подложена на критика, че разрешава на прекалено много катерачи, част от които неопитни, да се опитат да изкачат Еверест.

Може да се стигне до рисково скупчване на хора, изключително в сектора, наименуван Стъпката на Хилари, тъкмо под върха. През 2019 година девет изтощени алпинисти починаха покрай върха, откакто се образуваха опашки от катерещи се и слизащи.

Според държавни данни тази година катеренето е асъдействало с 5.8 млн. $ за държавната хазна, като 5 млн. $ от тях са от Еверест.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР