Шенген и транспортната свързаност са най-важните. Правим инспекция на граничния

...
Шенген и транспортната свързаност са най-важните. Правим инспекция на граничния
Коментари Харесай

Министър Шишков от Кулата: Издадено е разрешение за строеж за още един пропускателен пункт – „Станке Лисичково“

„ Шенген и транспортната съгласуваност са най-важните. Правим ревизия на граничния контролно-пропускателен пункт „ Кулата “, с цел да предвидим какво би трябвало да подобрим в него. Възложил съм да се направи задание за планиране за разширение на пътя, тъй като автомагистрала „ Струма “ не свършва дотук.

Вече сме почнали работа, тъй че оптимално бързо да стартира разширението и след края ѝ най-малко в път с четири ленти да можем да достигнем до пункта. “ Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при направената през днешния ден инспекция на граничния пункт. В нея се включиха също заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, заместник-министърът на финансите Александър Свраков, шефът на Агенция „ Митници “ Павел Геренски и регионалният шеф на Благоевград Стоян Христов.

По отношение на разположените безредно сега там постройки министърът сподели, че е провел диалог с кмета на Петрич Димитър Бръчков за устройствения им статут и за основаването на нова визия с изящен образ на пункта, тъй като има доста неща, които би трябвало да се подобрят.

Ще разтеглим пътя, ще създадем по този начин, че пунктът да има напълно друг образ и всички тези заведения и магазини, които са от другата страна, да придобият явен статут с явен достъп, с цел да не се пречи на придвижването, сподели министър Шишков. Днес сме на място, с цел да сме по-прецизни, по-коректни и да спечелим време. Най-важното е да осигурим трасе с по две ленти в двете направления, с изключение на всичко останало – достъпът до тези заведения и магазини, да стане регламентиран, без да пречат на придвижването. Една от основните задания на служебния кабинет по влизането ни в Шенген, ние би трябвало да се подготвим и транспортно в тази посока, сподели още той.

Министър Шишков осведоми, че през вчерашния ден е издадено позволение за прилагане за първия стадий на входните трасета на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и връчи документа на шефа на Агенция „ Митници “ Павел Геренски.

„ Знаете доста добре, че към този момент работим по този метод – с позволение за градеж, с позволение за прилагане. Този пункт към този момент сме го разширили с нови 2 гишета, нова опция, това е доста дребна част. Може да очаквате вести за всички гранично-пропускателни пунктове “, сподели министър Шишков.

Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ е вторият най-натоварен сухопътен митнически пункт в света, изясни шефът на митническата администрация. Миналата година тежкият авто трафик беше съвсем 1 млн. обработени транспортни средства. Темпът на повишаване на трафика в последните 5 години е с към 10% резистентен растеж на година, което допуска незабавни и ефикасни дейности от страна на цялата държавна администрация, сподели той. Първите две трасета плюс едно спомагателно на Граничен контролно-пропусквателен пункт и митнически пункт към този момент са факт. Предстои формалното разкриване и стартиране в употреба. Това влече след себе си повишение на пропускателната дарба. Това е вратата на Европейски Съюз с близкия и междинния изток, означи Павел Геренски. Той означи, че идващият стадий, който се извършва, е по трасето изток-запад – митнически пункт „ Калотина “. Там тече строителство. Крайният период за довеждане докрай на реконструкцията му е краят на месец септември. В този интервал се планува довеждане докрай на втората част от реконструкцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Това автоматизирано дава опция трафикът в посока север – изток да бъде омекотен доста, акцентира Геренски.

Министър Шишков заяви, че Министерството на районното развиване и благоустройството е издало позволение за градеж за още един пропускателен пункт – „ Станке Лисичково “ и към днешна дата има опция за неговотопреустройство.

Разрешението връчи заместник-министър Николай Шушков, който сподели, че по време на заемания от него пост на регионален шеф на Благоевград през 2021-2022 година е заварил преведени средства в размер на десетки милиони и нищо свършено по отношение на процедурите по започване на строителство на пункта. „ Много старания костваше на всички органи и институции, на които особено желая да благодаря, и на Регионална инспекция за опазване на околната среда Благоевград, и на Басейнова дирекция, и на община Благоевград да доведем нещата до сполучлив край “, сподели още той.

Винаги съм твърдял, че този пункт не дава отговор на актуалните условия. Нещо повече, той е рисков за работата и за пасажерите, които минават през него. Идейният план за него е от 1994 година Надявам се, откакто има позволение, строителите бързо да стартират активност, защото те са получили средствата по построяването на този пункт, и да съблюдават периодите по неговото създаване. Това ще облекчи извънредно доста преминаващите, бизнеса, туризма за нашия район и доближаването на двата близки народа – на България и на Северна Македония. Благоевград от това самощеспечели, сподели районният заместник-министър.

Директорът на Агенция „ Митници “ изясни, че за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Станке Лисичково “ предплатено са преведени към 7 млн. лева от нужните тогава 16 млн. лева От 2019 година до 2023 година цените са се трансформирали и тези пари няма да бъдат задоволително. Предвидена е процедура по Закона за публичните поръчки за актуализация на цените и сега се водят диалози за опциите това да се случи, тъй че да може строителството да бъде приключено в период.

В отговор на въпрос за предплатено преведените средства министър Шишков уточни, че това е направено без да има планове и позволение за градеж. „ Това, което намираме за автомагистралите, го намираме и на всички места другаде “, сподели той. И добави, че с цел да бъде построен един обект, процесът би трябвало да включва планиране, съществуване на позволение за градеж, което е било пренебрегнато във времето. „ Парите са раздавани без план за това по кое време може да стартира действителното строителство. Ние в този момент вършим тъкмо противоположното. Полагаме големи старания да довършим проектирането, за издадем позволение за градеж, където пък има такова, да се издава позволение за прилагане. Това е единственият метод да се изразходват вярно всички обществени средства “, безапелационен бе Шишков.

В отговор на въпрос заместник-министър Шушков уточни, че пунктът не може да бъде затворен по време на реконструкцията. В момента той е с по едно платно в двете направления и в случай че има по-дълго култивиране на тежкотоварен автомобил на процедура остава затворен за пасажерите.

Директорът на Агенция „ Митници “ благодари на министър Шишков и управленията на Министерство на регионалното развитие и на Министерство на финансите. Той подсети, че е създадена идея за развиване на граничните контролно-пропускателни пунктове, която включва организация на придвижване, по какъв начин да наподобяват, развиването на пътната инфраструктура и IT-системи.

Предвиждат се доста по-засилени дейности, митнически надзор на трафика и в това време усъвършенствани условия за преминаващите пасажери, спестени десетки милиони левове за бизнеса на година, с оглед повишение пропускателната дарба на граничните пунктове. Елемент от тази идея е и свързването на пунктовете с магистралните пътища и другите пътища от републиканската пътна мрежа.

Областният шеф на Благоевград Стоян Христов осведоми, че с решение на Министерския съвет бюджетът за подготвителните действия за идния за създаване Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Струмяни – Берово “ е повишен на към 111 хиляди евро. На този стадий е предоставен абстрактен план, който се чака да бъде подготвен в границите на към година и половина, след което следва планът да бъде финансиран на етапстроителство.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР