Схемите за запазването на заетостта, въведени от европейските правителства през

...
Схемите за запазването на заетостта, въведени от европейските правителства през
Коментари Харесай

Зомби работни места: Защо 9 милиона души в Европа може да останат без работа през 2021-а?

Схемите за запазването на заетостта, въведени от европейските държавни управления през последните седмици за да смекчат натиска на коронакризата върху стопанската система и да избегнат пик в безработицата, може да слагат под риск 9 милиара работни места през 2021 година.

За това предизвестява Лудовик Сърбан, който е основен икономист на Allianz. По неговите думи това ще се трансформира във все по-сериозен проблем за държавните управления с наближаването на идната година.

Бизнесът на всички места по света и в това число на европейските пазари значително беше заставен да спре работа за ограничение на разпространяването на ковид. Това от своя страна се трансформира в сериозен финансов проблем, както за дребните, по този начин и за огромните компании.

В резултат държавните управления на Стария континент побързаха да вкарат бързи краткосрочни схеми, посредством които да избекнат забележителен растеж в безработицата. Според специалистът обаче тези политики ще се извърнат против тях в идващите седмици.

" В петте най-големи европейски страни изчисляваме, че 9 милиона чиновници или 20% от заетите на пазара на труда, които са включени в тези схеми за поддръжка на заетостта, са изправени пред риска през 2021 година да останат без работа. Причина за това ще бъде затрудненото възобновяване на някои от икономическите браншове и резултатът от тези краткосрочни политики ", счита Сърбан.
 Даниел Лакайе: „ Спасяването на всички “ е извънредно рисково
Даниел Лакайе: „ Спасяването на всички “ е извънредно рисково

Това ще забави растежа, ще унищожи дребните компании и стартъпите, ще срине вложенията и ще докара до потребността от по-високи налози, счита икономистът

" Ние назоваваме тези работни места " зомби ", защото при тях са употребявани пъкъл хок политики, които да избегнат всеобща безработица ", изяснява той, представен от CNBC.

От Allianz пресмятат, че общо 45 милиона работни места в петте най-големи европейски стопански системи са подвластни от националните стратегии за поддръжка на пазара на труда.

По думите на Лудовик Сърбан в основата си тези схеми имат позитивен резултат. Той обаче подчертава върху това, че е нужен друг метод за другите браншове, изключително що се отнася до строителството, превоза и хотелиерството, които са измежду най-тежко засегнатите.

Също по този начин той обръща внимание на това, че огромна част от самодейностите на държавните управления поддържат заетостта на повърхностен работен ден за запазването на работните места. А това може да се окаже нож с две остриета.

" Ако продължите просто да употребявате инициатили за частична претовареност, това няма да бъде задоволително, с цел да стимулирате прехвърлянето от един към различен бранш, което е доста по-продуктивен модел ", счита специалистът.

Главният икономист на Allianz показва, че държавните управления би трябвало да заобикалят дейности, които биха " втвърдили " пазара на труда. Вместо това те би трябвало да се опитат да насочат дейни политики към ходатайство и за преквалификация, от които да се възползват работещите обикновено браншове.

През април равнището на безработицата в Европейския съюз доближи 6,6% при такова от 6,4% за март, сочат данните на Евростат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР