Шефовете на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет Давид

...
Шефовете на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет Давид
Коментари Харесай

Комисията Фон дер Лайен започна с ръкопляскания

Шефовете на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет Давид Сасоли, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард означиха първия ден от встъпването в служба на новата Комисия със специфична гала в Дома на европейската история в Брюксел.

Сасоли означи в своето слово, че през днешния ден се навършват 10 години от влизането в действие на Лисабонския контракт, с който ЕЦБ стана част от институциите на Европейски Съюз. Той добави, че с днешната гала се слага начало и на мандата на Мишел като ръководител на Европейския съвет.

За първи път ръководителите на четирите институции на Европейски Съюз се събират дружно по подобен мотив, уточни Сасоли. Той заяви, че на 11 декември Екологичен потенциал ще заседава изключително, с цел да чуе предложенията на Европейска комисия за ограничения за опазването на околната среда.

Шарл Мишел уточни, че многообразието в Европейски Съюз е част от неговата същина. Лисабонският контракт ясно дефинира многообразието като съставка от европейската ДНК, добави той.

Фон дер Лайен дефинира днешния ден на годишнина от контракта от Лисабон като най-подходящия за начало на работата на новата комисия - страж на договорите. Тя добави, че общата отговорност на ръководителите на институциите е да създадат по този начин, че Европейски Съюз да става все по-силен. Фон дер Лайен приказва за " бащите и майките " създатели на Европейски Съюз. По нейните думи, макар отхвърлянето на конституцията на Европейски Съюз при започване на века, през днешния ден европейците възприемат Одата на насладата като химна на Общността и развяват високо европейското знаме.

Лагард означи, че измежду днешните четирима ръководители на институциите две са дами и двама са мъже. Тя добави, че последните 10 години са донесли огромни промени, само че са били време за възобновяване. Изправени сме пред прелестно предизвикателство, нека последват години на вяра и обновяване, добави Лагард.

В края на церемонията Сасоли и Мишел подариха на Фон дер Лайен копие от договорите на Европейски Съюз. Еднотомното първокласно издание е отпечатано на немски език.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР