Шефът на НСО ген. Емил Тонев обяви, че по закон

...
Шефът на НСО ген. Емил Тонев обяви, че по закон
Коментари Харесай

Скандал около НСО и изисканите от прокуратурата записи

Шефът на НСО ген. Емил Тонев разгласи, че по закон началникът на Националната работа за защита е задължен да отговори на прокуратурата и да ѝ даде материалите, които тя е изискала документално. Така ген. Тонев отговори в сряда (6 април) на шефа на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова, която по-рано през днешния ден разгласи, че ще бъде поискана оставката му.

Повод за абсурда стана информацията, че прокуратурата е изискала записите от камерите в Министерския съвет, а НСО ги е предала. Според ръководещите по този начин може да се компрометира анонимността на подателите на първите сигнали към Европейската прокуратура, която одобри Министерски съвет за своя контактна точка.

Бориславова разяснява и различен случай с даване на записи от камерите на Министерски съвет – за побоя над жители по време на антиправителствените митинги от 2020 година, когато НСО се забави с даването на записа. Тонев уточни, че по това време не е бил шеф на службата.

Както е известно, през днешния ден след днешното постоянно съвещание на Министерския съвет представителят на кабинета Лена Бориславова заяви, че държавното управление ще предложи на президента Румен Радев да издаде декрет за освобождението на началника на НСО Емил Тонев.



Основанието е " Тежко нарушаване и редовно несъблюдение на служебните отговорности ". Мотивите за освобождението са свързани с предаването на видеоматериали от формалните и служебните входове на Министерски съвет, при което били нарушени главните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерски съвет.

" В постройката на Министерски съвет се намира контактна точка, посредством която могат да се подават сигнали непосредствено до Европейската прокуратура. Съответно тук има предпазени очевидци, които се намират на територията на Министерски съвет, желаят да дават информация и да подадат сигнал, а с предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се заплашват техните права. Министерски съвет осъжда това и счита за безусловно неприемлив метода, по който тези материали са предоставени. Съществуват подозрения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО. Обсъдено е разминаване в държанието на управлението на НСО при скорострелното даване на видеоматериалите от входовете на Министерски съвет с гриф " Спешно ", когато към този момент е ясно, че постройката е контактна точка с Европейската прокуратура, съпоставено със забавеното и неоказано подпомагане по време на митингите през 2020 година, когато беше извънредно значимо да бъдат предоставени точно тези видеозаписи от същите входове на Министерски съвет на проверяващите органи, за следствието на насилието там ", изясни Бориславова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР