Шефът на НАП Румен Спецов е дал необичайно за него

...
Шефът на НАП Румен Спецов е дал необичайно за него
Коментари Харесай

Спецов: разследваме укриването на данъци от руска петролна фирма

Шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов е дал извънредно за него просторно изявление за румънския вестник. Спецов е бил в Румъния, с цел да събере данни за работата на огромна петролна съветска компания, която от дълго време има активност и в България. Той отбелязва, че компанията през последните 10 години регистрира загуби, макар че е една от най-големите на пазара в страната. Спецов уточнява, че към нея има куп други компании, в това число български, които работят по подобен метод, че облагите се оказват в Швейцария или офшорни компании. По същия метод компанията работила и в Румъния. Въпреки настояването на журналиста Спецов отхвърля да назове името й, макар че е явно коя е компанията. 

" Дневник " напомня изявление на Асен Василев като финансов министър, че . През лятото той оповестява в изявление за " Дневник ", че  компанията постоянно е на загуба, заради което не заплаща и налози в България.

Пред румънския вестник Спецов споделя, че специфичните служби са разкрили кой е отправял закани към фамилията му. Това оказва се за първи път. Той заяви за заканите към фамилията му, което живее в Дубай, също по чудноват метод преди 2 месеца в изявление за бТВ. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков научи за заканите от малкия екран. 

На въпрос на водещия дали и новата партия " Продължаваме промяната " няма да се поддаде на изкушенията на властта, Спецов споделя, че " никой от " Продължаваме промяната " не е влезнал в политиката да прави пари ". Шефът на Национална агенция за приходите дава отговор много осведомено за Политическа партия, макар че не е известно да е член на новата партия. Той дава за образец съпредседателите на политическата мощ Асен Василев и Кирил Петков, които " имат сполучлив бизнес и са милионери ". За себе си споделя, че фамилията му продължава да живее в Дубай. Шефът на Национална агенция за приходите споделя и по какъв начин организацията е съумяла да събере за първите 6 месеца на 2021 година с 20% повече доходи в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Тези пари били ориентирани към пенсионерите. Той обяснява, че родителите му, които са пенсионери, получават по към 200 евро пенсия,  с която е невероятно да се живее. От описа му излиза наяве, че е напуснал Национална агенция за приходите през 2015 година поради ГЕРБ и Бойко Борисов, които били създали страна в страната. " Ръководих в Национална агенция за приходите отдела за битка с измамите, само че се видя, че не мога да работя. Тази година, когато ме поканиха да се върна, видях, че има вяра. Доверих се на финансовия министър Василев, познавах и хората в Национална агенция за приходите ", споделя Спецов. 

Това, което го впечатлява в румънския опит е, " антикорупционна политика, която се организира повече от 10 години и която директно усъвършенства стопанската система. Второто нещо е данъчната система. Изглежда, че прилагаме сходни тактики за ниски директни налози, като в същото време усилваме събираемостта и понижаваме сивата стопанска система. Ние работим чудесно с ANAF(румънската НАП) в региона на Данък добавена стойност измами с присъединяване на български и румънски компании и непрестанно развиваме съдействието си. "

Оказва се, че българските данъчни имат по-високи заплати от румънските си сътрудници. Началната заплата е 700 евро плюс тримесечни бонус, споделя Спецов. Шеф на отдел получава 2000 евро и бонуси

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР