Евгений Пригожин: От „главния готвач на Путин“ до бунтовник

...
Шефът на наемниците Евгений Пригожин, чиято смърт беше обявена от
Коментари Харесай

Шефът на наемниците Евгений Пригожин, чиято смърт беше обявена от Русия след самолетна катастрофа край Москва, беше довереник на Кремъл, катапултиран до позор от руската офанзива в Украйна, преди да насочи войските си към столицата на Русия. |

Заповедта на Пригожин през юни частната му бойна група да тръгне към Москва, за да свали висшето ръководство на Русия, представлява най-сериозното предизвикателство пред властта на президента Владимир Путин за повече от две десетилетия.

Неговите сили превзеха ключов военен щаб в град Ростов на Дон в Южна Русия, преди да насочат курса си към Москва, където властите засилиха мерките за сигурност в очакване на сблъсък.

„Злото, което носи военното ръководство на страната, трябва да бъде спряно“, обяви Пригожин след твърдейки, че министерството на отбраната е нанесло удари по базите на Вагнер.

Но неуспешният опит завърши с това, че Путин в крайна сметка предложи изгнание в съседна Беларус на метежниците и Пригожин, който се появи в кадри тази седмица, обещавайки да направи Африка „по-свободна“ и намекна, че е на континента.

Преди Путин, който обвини Пригожин в държавна измяна, заповяда на войски в Украйна през февруари миналата година, 62-годишният ръководител на наемник изпрати бойци от частната си сила в конфликти в Близкия изток и Африка, но винаги отричаше участие.

Това се промени миналата година, когато той се обяви за основател на групата Вагнер и започна масова кампания за набиране на пехотинци в затворите на Русия в замяна на амнистия.

Горещо съперничество между висшите висши служители 

Той спечели обществено признание, когато Вагнер оглави превземането на няколко ключови украински града, включително Бахмут. Но Пригожин започна да взривява това, което според него е системно лошо управление и лъжа в руското министерство на отбраната.

Пригожин беше въвлечен в продължила с месеци ожесточена борба за власт с министерството на отбраната, докато неговите дрипави сили водеха скъпоструващите битки за ограничени печалби в Източна Украйна.

 

По-рано той обвини руските военни, че се опитват да „откраднат“ победи от Вагнер и осъди „чудовищната бюрокрация“ на Москва за смилането на напредъка на място.

И той директно обвини руския министър на отбраната Сергей Шойгу и други висши служители за смъртта на неговите бойци, твърдейки, че Москва не е осигурила достатъчно боеприпаси.

За разлика от руските генерали, които са критикувани, че избягват битките, набитият и плешив Пригожин редовно позира за снимки заедно с наемници, за които се твърди, че са на фронтовата линия.

Той публикува в социалните медии изображения от пилотската кабина на изтребител СУ-24 и предизвика украинския президент Володимир Зеленски на въздушен дуел.

Бившият продавач на хотдог и родом от родния град на Путин Санкт Петербург, който беше в затвора за почти десетилетие по време на съветската епоха, години наред уволнен, той беше свързван с Вагнер.

Но миналия септември той призна, че е основал бойната сила и е отворил щаб в Санкт Петербург.

Появи се видео на мъж, носещ силно прилича на Пригожин в двора на затвора, предлагащ договори на затворници да се бият в Украйна при смразяващи условия.

Разстрел на дезертьори  

„Ако пристигнете в Украйна и решите, че не е за вас, ние ще го разглежда като дезертьорство и ще ви застреля", каза мъжът.

Когато се разпространиха видеозаписи, показващи предполагаем дезертьор от Вагнер, който е екзекутиран с чук, Пригожин похвали убийството, наричайки мъжа във видеото "куче".

Пригожин се издигна от скромен произход в бившата имперска столица на Русия, за да стане част от вътрешен кръг, близък до Путин.

Той прекара девет години в затвора в последния период на СССР, след като беше осъден за измама и кражба и, в хаоса на 90-те години той основава умерено успешна компания за бързо хранене.

Той попада в сектора на ресторантьорството и открива луксозно място в Санкт Петербург, чиито клиенти включват Путин, след което прави преход от работа в КГБ към местна политика.

Компанията, която основа, в един момент работи за Кремъл, спечелвайки на Пригожин прозвището „главният готвач на Путин“.

Пригожин е описван като милиардер с огромно състояние, изградено от държавни договори, въпреки че степента на богатството му е неизвестна.

Едно от най-известните изображения го показва в Кремъл през 2011 г., навеждайки се над седнал Путин и му предлагайки ястие, докато руският лидер гледа назад с одобрителен поглед.

„Фабриката за тролове“ 

Той беше санкциониран от Вашингтон, който го обвини, че играе роля в намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г., по-специално чрез неговата интернет „фабрика за тролове“.

По онова време Пригожин отрече всякакво участие и през 2020 г. поиска 50 милиарда долара компенсация от Съединените щати.< p class="a-read-more">Как руските държавни медии разрушават репутацията на Пригожин като „човек от народа“

През юли 2018 г. трима журналисти проучват операциите на Вагнер в Централноафриканската република за разследваща медия бяха убити от засада.

Западните страни обвиниха частната бойна група, че се е притекла на помощ на военната хунта в Мали, в ход, който допринесе за решението на Франция да прекрати почти десетилетна военна операция там.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР