Шефът на МВФ ще предложи удължаване на Инициативата за временно

...
Шефът на МВФ ще предложи удължаване на Инициативата за временно
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева поиска удължаване на Инициативата за отсрочка на дългове

Шефът на МВФ ще предложи удължение на Инициативата за краткотрайно прекратяване на обслужването на задължения (DSSI) с оглед повишението на случаите на ковид в света, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС. Инициативата е взаимна сред Световната банка и Международният валутен фонд, и има за цел да убеди страните-кредиторки да преустановят събирането на задължения от по-бедни страни за да могат те да насочат ресурсите си за справяне с пандемията от Covid.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева също по този начин предизвиква кредиторите в по-напредналите страни да продължат да оферират помощ на по-бедните страни.

В началото на пандемията страните от Г-20 се съгласиха с Инициативата за краткотрайно прекратяване на обслужването на задължения (DSSI), която регламентира по какъв начин 73 страни с ниски и междинни приходи да спрат краткотрайно заплащанията по задълженията си по време на пандемията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Американският президент Джо Байдън е подписал законопроект з...

Срокът за работа на самодейността изтича в края на годината и ръководителят на МВФ ще предложи на държавите-кредиторки да има пролонгация според „ Общата рамка “.

Докато Инициативата предлага погашение на дълга за закрепен интервал от време след гратисен интервал, Общата рамка е по-гъвкава, като интервалите на погасяване се основават на самостоятелните условия в страните.

Повече от 40 страни са получили облекчение от Инициативата на обща стойност 5 милиарда $. Тя влезе в действие през май 2020 година

 {{ otherArticle[0].article.title }}
„ Епидемията докара до спад на производството, защото стопанските системи са лимитирани. И в последно време...

Първоначално програмата за помощ при пандемия трябваше да завърши в края на предходната година, само че беше удължена до края на 2021 година

„ В тази несигурна обстановка от уязвимите страни не би трябвало да се желае да избират сред заплащането на задълженията им и даването на здравни грижи в пандемия “, сподели Георгиева.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас по-рано този месец прикани за повсеместен проект за справяне с задълженията в страните с ниски приходи. Необслужваните заеми са нарастнали с 12 % до рекордните 860 милиарда $ през 2020 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР