Шефът на дирекция Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков е

...
Шефът на дирекция Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков е
Коментари Харесай

Загубил доверието на Рашков, шефът на Вътрешна сигурност в МВР е преназначен заради подслушването

Шефът на дирекция " Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи Стефчо Банков е преназначен, защото доста политици са подслушвани, зави пред вицепремиерът и длъжностен министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По-рано той разгласи, че е снел доверието си от Банков, който през вчерашния ден го уверил, че няма подслушване. Не е ясно обаче на каква служба е изместен той, нито кой поема неговия пост.

Междувременно Рашков разгласи пред медии, че подслушван преди изборите е бил и служебният министър председател Стефан Янев, който тогава беше секретар по сигурността на президента.

По-рано през днешния ден Софийската градска прокуратура се самосезира във връзка изказванието на Атанас Атанасов от Демократична България за подслушване на 32 политици. Тя разпореди на Националното бюро за надзор на профилираните разследващи средства (НБКСРС), в чиято компетентност е това, да извърши инспекция във " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи, ГДБОП и ДАНС, с цел да се откри осъществени ли са нарушавания при използването на СРС.

" Уверявам ви, че прокуратурата ще извърши отговорностите си по закон и няма да бъде въвлечена в предизборна акция “, разяснява представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Междувременно от НБКСРС оповестиха публично на уеб страницата си, че стартират инспекция.

" На съображение отразени на 20.05.2021 година в медийното пространство изказвания за непозволено прилагани СРС по отношение на представители на политически партии и предписание на наблюдаващ прокурор към Софийската градска прокуратура, НБКСРС на изключително съвещание реши да извърши инспекция на всички процедури по искане, разрешаване и използване на СРС в Държавна организация " Технически интервенции ", Държавна организация " Национална сигурност ", Главна дирекция битка с проведената престъпност и Дирекция " Вътрешна сигурност " към Министерство на вътрешните работи.

 Служебният министър председател Стефан Янев е бил измежду подслушваните преди изборите политици Виж още

Националното бюро ще извърши инспекция и за законосъобразното запазване и заличаване на информацията , получена посредством СРС, според Закона за специфичните разследващи средства ", се споделя в формалното известие.

ДАНС още през вчерашния ден също заяви, че прави своя инспекция. Бойко Рашков обаче разгласи, че има информация по какъв начин там се унищожават материали за подслушването. Той прикани това да не се прави, тъй като за всичко има доказателства.

Все още няма коментар по абсурда от служебния министър председател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР