Шефът на ДАНС Пламен Тончев разкри, че спирането на газовите

...
Шефът на ДАНС Пламен Тончев разкри, че спирането на газовите
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС пред НС:: Ако Чирен не се напълни, може да се стигне до авария в газохранилището

Шефът на ДАНС Пламен Тончев разкри, че прекъсването на газовите доставки на България и Полша едностранно от съветската " Газпром Експорт " цели опипване на почвата от Москва за идно врътване на кранчето на други страни-членки на Европейски Съюз.

" Оказване на напън върху държавното управление поради отношението на страната по отношение на войната в Украйна, проява на вероятните последствия при несъблюдение на изискванията, инспекция на реакциите на равнище Европейски Съюз, в това число поради продължение на санкционния режим по отношение на Русия ". Това са главните цели, по думите на ген. Тончев " Газпром " да пресуши тръбата.

По думите му, Москва цели и разделяне в европейската и българската общност по отношение на Русия, както и дискредитиране на България пред европейските й сътрудници..

А рисковете пред националната сигурност на страната ни били многостранни. " Оценката е за доставка на лимитирани количества в кратковременен проект, освен това на доста по-високи цени ", призна още началникът на секретната конструкция.

От ДАНС плануват и растеж в цените за битовите консуматори. " Дори да се купува от други снабдители, това няма да докара до действителна диверсификация. Освен това доставките биха били прекомерно лимитирани ", изясни още Тончев.

Той позволява прекъсване на нагнетяването на " Чирен ", в случай че не се стигне до по-сериозни доставки през този и идващия месец.

И взриви залата с предизвестие: " Може да се стигне до повреда в газохранилището! "

" Несвоевременното обезпечаване на доставките ще повлияе цените за потребителите и индустриалните мощности в изискванията на повишаваща се инфлация и постепенно възстановяваща се стопанска система, което може да докара до доста увеличение на външния дълг ", заяви още той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР