Шеф на БСП изрази мнение за важен законопроект, който обсъждат

...
Шеф на БСП изрази мнение за важен законопроект, който обсъждат
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Законопроектът за разследване на главния прокурор не бива да се приема прибързано

Шеф на Българска социалистическа партия изрази мнение за значим законопроект, който разискват народните представители.

Законопроектът, който основава механизъм за следствие на основния прокурор, не трябва да се приема преждевременно в последните дни на Народното събрание, с цел да не се окаже противоконституционен. Това съобщи на пресконференция в Ямбол заместник-председателят на БСП и заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Има потребност от съществено осмисляне сред първо и второ четене, съгласно специалистите, в това число и нашите адвокати. Има някои детайли в него, които са на ръба на противоконституционността и би трябвало доста деликатно да бъдат прегледани. Може да се случи следното – преждевременно да се одобри, да докладваме, че всичко е наред, след което законопроектът да бъде оспорен пред Конституционния съд и да се окаже, че нищо не сме свършили “, сподели Вигенин.

По думите му рационалният метод е идващото постоянно Народно заседание да се заеме с този законопроект в първите дни на своята работа. БСП подкрепи законопроекта и ще продължи дейната си работа до окончателното му приемане, посочи той.

Вигенин уточни още, че БСП ще упорства преди разпускането на 48-ото Народно събрание то да одобри дефинитивно измененията в Кодекса на труда, предвиждащи увеличение на минималната работна заплата на 850 лв.. По думите му това е изключително значимо, защото не е известно дали и по кое време ще може да се образува ново държавно управление след идните избори.

„ Може да се окаже, че постоянен бюджет за 2023 година няма да има още половин година. Това значи, че нашето предложение за минималната работна заплата става още по-актуално. За да подсигуряваме, че хората с ниски приходи ще могат най-малко отчасти да посрещнат идващите месеци “, добави той.

Той дефинира като „ конспирация “ говоренето за възможна промяна на водача на БСП на идния конгрес на партията. Според устава, това не може да стане на конгреса, а промени в самия правилник е невероятно да влязат в действие незабавно, акцентира Вигенин.

„ При едни неразумни дейности, каквито не чакам, може да се окаже, че БСП няма да може да записва листите си за присъединяване в идните избори, защото те би трябвало да бъдат подписани от законен ръководител “, разяснява още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР