Шеф Алекс Хекимов готвил за Елизабет Втора и Бил Клинтън,

...
Шеф Алекс Хекимов готвил за Елизабет Втора и Бил Клинтън,
Коментари Харесай

Пловдивчанин прави 200 бонбона за Майкъл Джексън

Шеф Алекс Хекимов готвил за Елизабет Втора и Бил Клинтън, гощавал е Мадона и Дженифър Лопес

Шеф Алекс Хекимов е измежду известните топ готвачи на Пловдив. С кулинария се занимава повече от 25 години, половината от които минали в чужбина. Заминава за Англия през 1994-а, откакто приключва образованието си в тогавашния пловдивски колеж по публично хранене. На Острова в началото работи в заведения за хранене с няколко „ Мишлен “ звезди, след това минава и през хотелиерския бизнес.

Именно в Англия началник Хекимов среща едни от най-известните хора в света.

„ Готвил съм за някогашния министър-председател на Англия Тони Блеър, за кралица Елизабет Втора, за някогашния секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан, за някогашния президент на Съединени американски щати Бил Клинтън “, споделя той.

Готвил е и за международни звезди като Мадона и Дженифър Лопес, само че най-ясен спомен му е останал от Майкъл Джексън. " Когато си тръгваше от хотела, постоянно си поръчваше 200 шоколадови бонбона с разнообразни пълнежи и му ги правехме ", споделя Хекимов.

За банкета на Елизабет Втора пък Алекс и сътрудниците му нямали право на доста произволи в менюто и следвали протокола. „ Кралицата поддържа по-британската храна. Правихме <210> пайове, десерти с горски плодове”, напомня си майсторът.

“Докато бях при започване на кариерата си, се вълнувах доста от тези известни персони - какво и за кого готвим. Но след това - като експерт, преставаш да правиш разлика сред звездата и елементарния клиент. А най-важното за теб е твоето достолепие - и клиентът ненапълно има право, и в това време не би трябвало да правиш взаимни отстъпки със себе си и храната”, декларира той.

През 2002 година Хекимов получава своята първа сладкарска премия от състезанието " Лондон Олимпия ". " Бяха пристигнали искащи от цяла Англия. Тогава завоювах първо място за най-хубава захарна статуя с летяща на метла магьосница с впечатляващи размери ", споделя готвачът.

След 10 години на британска земя началник Алекс сменя дестинацията и избира Монако. Там се среща с хора от бизнеса с круизни кораби. Младият мъж приел предизвикването, срещнал се със притежателя на компанията, а той му предложил място като основен сладкар.

За сладкарството началник Хекимов споделя, че е точна просвета. Всичко би трябвало да е по рецепта и на грамажи, тъй като, когато грамажът бъде изтърван, тогава се получава нещо напълно друго. Майстор сладкарят обича да споделя и забавни обстоятелства от света на десертите. Така да вземем за пример нямало по-сладки произведения от тези в ориенталската кухня. „ В нея захарта е много, употребяват се доста сушени плодове, фурми “, изяснява майсторът.

Самият той е ученик на френската школа, която натъртва на сладкото толкоз, едвам подчертае обособените детайли в десерта. И тъй като сладкишите могат да бъдат многокомпонентни, в случай че се прекали със захарта, останалите съставки не могат да бъдат усетени. Всичко би трябвало да е уравновесено - гласи максимата на началник сладкаря. А девизът му през днешния ден е: Винаги давай най-хубавото от себе си и не се притеснявай от грешките, тъй като те учат. Стига да не запалиш кухнята, естествено, майтапи се той.

Но професионализмът има своята цена. „ Когато всички се забавляват, ние работим. Имаш по-малко време за фамилията. Не желая моите деца да минават през това”, признава Алекс. Той е фамилен от шест години, със брачната половинка си се среща в Тайланд, в един от хотелите, където и двамата работели по това време. Интересно е, че любовта на живота му няма нищо общо с кухнята, а е IT експерт. В момента имат три деца - две момчета и едно момиче, и всички живеят в Пловдив.

В момента началник Хекимов претворява разбиранията си в менюто на бар МЕМО (бивш лоби бар на хотел „ Санкт Петербург " ). „ Храната е по-неангажираща, само че има нещо за всеки усет. Наблягаме и на коктейлите “.

Има и още изненади - през есента феновете на храната ще могат да опитат европейска кухня на високо равнище и в ресторант „ Панорама “, ситуиран на 22-рия етаж на хотела.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР