Шашликът е нещо, което се приготвя доста различно в отделните

...
Шашликът е нещо, което се приготвя доста различно в отделните
Коментари Харесай

Как приготвят шашлик в различните държави

Шашликът е нещо, което се подготвя много друго в обособените страни. Докато в Кавказ той наподобява на елементарни шишчета, то в Гърция го подготвят по-скоро като дюнер. Именно в сведиземноморската страна шашликът е едно от главните ястия, сервирано когато и да е на годината. Но да забележим къде по какъв начин се подготвя:

Шашлик по кавказки

Необходими артикули: 1 кг свинска плешка, 50 г сол, 20 г червен пипер, 50 мл оцет, 3 глави лук

 Шашлици

Начин на подготвяне: Свинското месо се нарязва на части с величина, подобаваща за шиш. Лукът се почиства и нарязва на кръгчета. Използвайте изострен нож, с цел да се резервира сокът му.

Месото се посолява. Добавят се лукът и пиперът. Разбъркват се добре и се оставят да престоят за 2 часа. Към месото се прибавя оцетът и се разбърква добре. Така се оставя да престои за една нощ. Шишът се нанизва и се поставя на жарта. Шашликът се сервира с печени люти чушки.

Гръцки свински шашлик

Необходими артикули: 300 го свинско месо, 8 питки самун, 2 твърди домата, 2 глави лук, връзка магданоз, 100 г масло, пипер, сол, риган, шишове за месото

 Шашлик по гръцки

Начин на подготвяне: Месото се измива добре и се подсушава. Натрива се добре със смесените подправки. Нарязва се на осем равни елементи. Всяка от тях се набожда на шиш. Така приготвеното месо се слага на грил и се изпича.

Доматите и лукът се режат на филийки. Зеленият магданоз се наситнява.

Питките се мажат с масло и се затопля леко на грила. Опеченото месо се смъква от шиша. Парчетата се слагат едно по едно в хлебчето. Добавят се лукът, доматите и магданозът. Хлебчето се завива, тъй че месото със зеленчуците да останат в него. Може да се поръси с пипер.

Сибирски шашлик

Необходими артикули: 2 кг шарено свинско, 400 мл оцет, 4 глави лук, 5 дафинови листа, 5 зърна бахар, 2 ч.л. захар, черен пипер, сол

Начин на подготвяне: Месото се нарязва на едри кубчета. Приготвя се марината от сол, оцет, захар, дафинов лист, бахар и едната глава лук, нарязана на ситно.

Месото се залива с маринатата и се оставя за едно денонощие. Останалите глави лук се нарязват и се разделят на пластове.

Парчетата месо се нанизват на шишове. Между всяко парче се слага люспа лук. Шишовете се пекат на барбекю. Често би трябвало да се обръщат и да се пръскат с маринатата, с цел да не изсъхнат.

Пробвайте още Кавказки шашлик с риба, Агнешки шашлик, Сръбски шашлик.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР