Шанхай. Китай открива най-големия планетариум на света в Шанхай на

...
Шанхай. Китай открива най-големия планетариум на света в Шанхай на
Коментари Харесай

ТАСС: Китай открива най-големия планетариум на света в Шанхай

Шанхай. Китай открива най-големия планетариум на света в Шанхай на 18 юли, оповестява в понеделник локалният информативен запас „ Пенпай “, предава ТАСС .

Този комплекс, който стартира да се строи през ноември 2016 година, се намира в новия квартал Пудунг. Общата повърхност на главната постройка е 38 хиляди квадратни метра, а целият комплекс със прилежащи структури се простира на 58,6 хиляди квадратни метра. Преди формалното разкриване, администрацията на планетариума има намерение да организира няколко дни на отворени порти за публицисти и специалисти, с цел да добият усещания от работата на оборудването в тестов режим, преди посетителите да бъдат пуснати в него.

Планетариумът ще се състои от съществена и редица спомагателни структури, в това число юношески проучвателен център и две публични обсерватории. В изложбената част посетителите ще могат да видят към 70 фрагмента от разнообразни астероиди, в това число артефакти от Луната, Марс и метеорита Веста. Колекцията ще включва и истински произведения на Исак Нютон, Галилео Галилей, Николай Коперник и редица други учени. В просветителните стратегии на планетариума ще се ползват необятно технологии като визуализация на данни, добавена действителност, биометрия и изкуствен интелект.

Основната постройка, съгласно проекта, се състои от три структури, които наподобяват на небесни тела: Окулус, извърнат купол и сфера, които дружно образуват великански астрономически инструмент за следене на времето въз основа на промени в светлината и сянката. Външно комплексът наподобява на огромен галактически транспортен съд от научно-фантастичните филми или стилизирани орбити, по които се движат планетите. Пешеходните пътеки към главната постройка са завършени по подобен метод, че да наподобяват като линии на галактическа серпантина. По време на построяването на планетариума са употребявани екологично чисти материали и най-новите достижения на зелените технологии.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР