Шафранът, една от най-скъпите подправки в света, привлича местни и

...
Шафранът, една от най-скъпите подправки в света, привлича местни и
Коментари Харесай

Прелест! Ферми за шафран са хит за туристите в Турция СНИМКИ

Шафранът, една от най-скъпите подправки в света, притегля локални и задгранични туристи в град Сафранболу, ситуиран в черноморската провинция Карабюк.

Минзухарите, откъдето идва шафранът, се отглеждат от 18 стопани на повърхност от 30 дка в региона. Шафрановият минзухар с лилави цветя израства от луковици. Те се засаждат през август в региона и реколтата се прибира през октомври и ноември.



Много туристи от Турция и чужбина посещават фермите за шафран всяка година по това време и вършат фотоси с красивите цветя. Има даже туристически организации, които провеждат проведени пътувания до града през този сезон, особено по този мотив.

Собственик на туристическа организация, показа, че клиентите им „ прекарват доста прелестно време там “. „ Не единствено във връзка с образната хубост, само че и с миризмата си, фермите са прелестни.
" Купих си луковица и ще я засадя, когато се върна вкъщи. Надявам се да поникне “, сподели Фатма Чичек, която е пристигнала с група особено да види шафрановите полета.



Исмаил Йълмаз, който е един от фермерите показа: „ Посрещаме гостите, те обикалят фермата и им разрешаваме да събират цветята на шафран и им обясняваме характерностите на шафрана. Освен това тук продаваме шафран и луковици.”

Йълмаз сподели още, че обиколките на шафрановата плантация са от огромна изгода за туризма в града. „ Започнахме този бизнес като производители. Но в този момент туризмът го изпревари. По време на интервала на прибиране на шафран, на есен, хотелите в града са цялостни, изключително през уикендите “, сподели той.



Причината за високата цена на шафрана е трудоемкият способ на прибиране на реколтата, което прави производството скъпо. Тъй като единствено част от цветето се употребява за приемане на крайния артикул, добивите са доста ниски. За производството на 500 грама шафран са нужни почти 75 000 цвята.

Снимки: Агенция Ихляс хабер
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР