Сградата на Хуманитарната гимназия Св. св. Кирил и Методий“ и

...
Сградата на Хуманитарната гимназия Св. св. Кирил и Методий“ и
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Спешно трябват 100 000 лв. за...

Сградата на Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ и Основно учебно заведение „ Княз Александър I “ се нуждае незабавно от главен ремонт, тъй като е в доста неприятно положение и е рискова за децата. Това е позицията на ръководителя на групата на „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева.

От “Съюз за Пловдив ” внасят предложение до Общинския съвет, с което упорстват Община Пловдив да обезпечи от бюджета си 100 000 лв. за правене на план за реституция на фасадата, промяна на дограмата, ремонт на покрива и всички други нужни действия.

„ Бившата Първа мъжка гимназия е монумент на културата и е една от най-емблематичните здания в града ни. Още предходната година Министерството на културата издаде наставление за наложителен ремонт. До този миг никой не извършва това предписание.

Недопустимо е да харчат милиони за гостите на „ Пловдив 2019 “, а за учебното заведение на децата на Пловдив да няма нито един лев,

счита Каназирева. Общинското управление доста добре знае какъв брой е належащ ремонтът на гимназията, тъй като са подадени редица сигнали до община Пловдив, Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерството на културата.

Още на 6 февруари 2018 година основният контрольор в Инспектората за запазване на културното завещание арх. Слави Славов извърши оглед и записа в протокол, че на доста места мазилката е подкожушена и декоративните детайли са развалени. Корнизите са изключително рискови, тъй като могат да се откъснат цели детайли и да застрашат живота на учениците. Дограмата е в окаяно положение, а част от улуците са с течове макар скорошния им ремонт. Неповторими елементи по стълбището и в актовата зала са развалени от мухъл и влага.

Влагата унищожава неповторимите орнаменти, основани от Иван Мърквичка и Антон Митов,

предизвестяват специалистите. Не може по този начин безгрижно да похабяват историческото завещание на Европейската столица на културата “, възмущават се съветниците от “Съюз за Пловдив ”.

Те припомнят, че при започване на 2018 година на Община Пловдив е обещано напътствие да обезопаси най-опасните зони. На кмета е разпоредено да назначи комисия, което той прави чак три месеца по-късно, на 16 май. Общинската комисия, отпред с основния проектант на регион „ Централен “, удостоверява заключенията на Инспектората. Тя дава 90-дневен период за правене на план за ремонт и реституция на гимназията. Година по-късно това не е направено.

„ Законът на културното завещание задължава притежателите на недвижими културни полезности да поставят грижи за тяхното запазване, предпазване и поддържане. Сградата на Хуманитарната гимназия е общинска благосъстоятелност и Община Пловдив носи отговорност за нея. Бездействието им обаче излага на риск 2000 деца, които се образоват в двете учебни заведения, и унищожава този архитектурен монумент “, категоричнa е Дани Каназирева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР