Сграда-паметник на в центъра на е застрашена от срутване. За

...
Сграда-паметник на в центъра на е застрашена от срутване. За
Коментари Харесай

Паметник на културата в центъра на Варна се руши, сипе тухли и мазилка върху пешеходците

Сграда-паметник на в центъра на е застрашена от сриване. За това алармира Мирела Маркова, която е един от притежателите на парцела. Тя описа, че покривът на къщата пропада, а детайли от облицовката на фасадата падат върху пешеходната зона, където всеки ден минават десетки хора. В рушащата се постройка живеят 6 фамилии, оповестява Българска национална телевизия.

Преди година Мирела Маркова наследява част от къщата. Не подозира за неприятното положение на парцела, защото от години не живее във Варна.
свързани новини3304на 25.02.20215252на 16.02.2021
“Заварвам една сериозна обстановка, която се показва в изгоряла електрическа апаратура, падащи мазилки от таваните, разлепени тапети, плесен на всички места, не се дишаше. Има доста пукнатини и по фасадната обшивка, падат директно части, а както виждате регионът е извънредно многолюден от пешеходци. До мен самата падна огромен блок, мисля че към 50 см “, споделя наследничката на парцела.

В постройката, строена преди близо 100 години, живеят 13 души. Мирела споделя, че те не са полагали никакви грижи за парцела, макар че от 7 години има издадена заповед от кмета на Община за укрепването и реституция й.

Най-тежкото затруднение за мен са тежките, обтегнати взаимоотношения сред съсобствениците на етажната благосъстоятелност. Всеки споделя, аз нямам проблем за момента, да, ще се подхващат някакви дейности във времето, всеки отсрочва.

Въпреки че постройката се и става рискова, съседите на Мирела не съблюдават предписанията и не внасят механически паспорт и капиталов план за парцела в Министерството на и в Националния институт за недвижимо културно завещание. Без тяхното мнение постройката не може да бъде ремонтирана.

“Това е един развой, който е дълъг. Съгласно Закона за културното завещание, сграда- на наложително се съгласуват всички намеси строителни в Министерството и института за монументи “, изяснява арх. Виктор Бузев, основен проектант на Община Варна.

“От техническия паспорт и градивното проучване, което е направено няма данни тази постройка да е в спешно положение. Към днешна дата нямаме подаден сигнал от жители за това, че има падащи предмети от фасадата. Ако смятате, че изявлението на госпожата е подобен сигнал, ще предприемем дейности за обезопасяване на периметъра към фасадата “, съобщи арх. Бузев.

Тъй като не е уверена, че къщата е безвредна, Мирела се свързва с инженери, строители и архитекти от частни компании, които извършат наново проучване на постройката. Те установяват, че има заплаха тя да се срути и в нея не би трябвало да се живее.

“Покривната структура на постройката няма товаропоносимост на атмосферни условия като дъжд и като сняг, и същата е пред сриване. Намираме се в една спешна обстановка. Мен персонално доста ме засяга- освен като притежател на апартамент в тази постройка, а и като жител, защото културното завещание е невъзобновяем запас, то принадлежи на нашите генерации “, споделя Мирела Маркова.

“Аз считам, че всички притежатели, които имат някакъв дял от на културата, би трябвало да бъдат задължени да създадат имуществени застраховки...Това по някакъв метод превентира ескалирането на такива проблеми, тъй като 100-годишни здания не могат да остават на милостта на шепа хора или да стават жертва на тромавата административна активност “, разяснява тя.

Преди дни дамата внася нужната документи в Министерството на и в Националния институт за недвижимо културно завещание. Тя обаче се тормози, че след години безучастие от страна на притежателите, е изгубено скъпо време. А в този момент ще би трябвало да се чака и мнението на институциите. Мирела се надява това да стане скоро, с цел да се избави красивата постройка.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР