Сгласовете на ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България и ДПС

...
Сгласовете на ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България и ДПС
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Сгласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи Народното събрание одобри промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Той е измежду посочените като нужни като подготовка за приемането на България в Шенген и еврозоната.

Депутатите се занимават със Закона за ограниченията против изпирането на пари за повторно в границите на три месеца. В края на юни бяха гласувани промени, с които се вкараха вътрешни процедури за хората, които подкрепят ръководствата на сдруженията, да вземем за пример счетоводители и данъчни консултанти.

В претекстовете на законопроекта, признат дефинитивно през днешния ден (21 септември) е посочено, че България е под " процедура на засилен мониторинг " от европейски комитет за оценка на ограниченията против изпирането на пари. Текстовете на законопроекта са направени не от политически партии, а от работна група с представители на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), Министерствата на финансите, вътрешните работи, външните работи, правораздаването, както и прокуратурата, Българската национална банка (БНБ).

С признатите оферти на надзор против изпиране на пари ще подлежат компании и представители, които се занимават с прекачване, запазване, ръководство на виртуални активи, както и осъществяващите пощенски парични преводи.

От обсега на закона отпадат обаче неправителствени организации, които се занимават с " благотворителни, религиозни, културни, просветителни, обществени или потребни за обществото действия ", както и браншови, работодателски, синдикални организации, креативен съюзи.

През преходните разпореждания се вършат промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, като се вкарва термина " непосредствен помощник ", който най-общо значи човек на управителен пост във компания, както и брачен партньор, родственик и всеки, който " има тесни настоятелен взаимоотношения със заявителя ".

Фирмите с оборот над 50 хиляди лева годишен оборот, които са обект на закона, ще изготвят независимо оценка на риска по критерии на ДАНС. Увеличават се и наказванията (глобите), които се дължат при нарушение на разпоредбите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР