Сформирани са комисии за оценка на щетите от градушката в

Сформирани са комисии за оценка на щетите от градушката в ...

Комисии ще оценяват щетите от градушката в Карлово и Нова Загора.


Сформирани са комисии за оценка на щетите от градушката в населените места край Карлово и Нова Загова по нареждане на министъра на земеделието Десислава Танева.

Представители на общинските земеделски служби започват още утре обследвания на пораженията. Те ще имат задача да опишат щетите на земеделските стопани, за да им бъдат изплатени в най-кратки срокове обезщетения.
Снимка: btvnovinite.bg
От Изпълнителна агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора не са извършвани противоградови действия, тъй като те са извън защитавана територия.

Наводнени улици, паднали дървета, унищожена реколта в Новозагорско. Проливен дъжд и градушка откъснаха ниските квартали на Нова Загора.

Ситуацията в Нова Загора и региона се нормализира след градушката. Следобед в района за около час се изсипа 50-60 литра дъжд на квадратен метър. Старата канализация не можа да поеме толкова много вода, така част от улиците се превърнаха в реки, а достъпът до края им се оказа невъзможен.

Според Севдалин Спасов, ст. експерт в "Защита на населението", община Нова Загора потвърди, че дъждът, паднал на територията на община Нова Загора, е между 50-60 литра на квадратен метър.

Пороят не пощади и реколтата - в района на село Езеро са наводнени ниви.

Източник: btvnovinite.bg