Топ 10 на най-смъртоносните урагана в историята на САЩ

...
Сезонът на ураганите в Атлантическия океан през 2023 г. е
Коментари Харесай

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан през 2023 г. е в ход и синоптиците очакват поне два до пет големи урагана.

Националната администрация за океаните и атмосферата прогнозира "над нормалната" активност на ураганите в Атлантическия океан тази година, която се очаква да бъде по-малко активна от последните години.

Учените казаха, че този сезон на ураганите очакват някъде между 14-21 наречени бури, които са бури с ветрове от 39 mph или по-високи.

разрушителни и смъртоносни урагани, които връхлетяха САЩ през последните години, като урагана Айда през 2021 г. и урагана Иън през 2022 г.

Ето 10-те най-смъртоносни регистрирани урагана в историята на САЩ, според Национална метеорологична служба.

10. Ураганът Last Island

Ураганът Last Island уби 400 души, след като се блъсна в бреговете на Луизиана през август 1856 г.

Най-високите точки на острова останаха под 5 фута вода след себе си от бурята, като курортният хотел и околните заведения за хазарт са унищожени, според NOAA.

Самият остров е бил опустошен, оставен без растителност и разцепен наполовина, каза NOAA.

9. Ураганът за Деня на труда

Ураганът за Големия ден на труда избухна във Флорида през септември 1935 г., превръщайки се в това, което NHC казва, че е най-интензивният, достигал някога до сушата в САЩ. Той причини смъртта на 408 души и причини около 6 долара милиони щети, каза NOAA.

Жертвите са предимно ветерани от Първата световна война, работещи във Флорида Кийс, според NHC.

8. Ураганът Одри

Ураганът Одри уби 416 души, след като връхлетя Луизиана и Тексас през юни 1957 г.

Според NHC бурята от 8- до 12-футови вълни проникна в югозападна Луизиана.

Ураганът Одри е причинил щети на стойност около 150 милиона долара в САЩ, каза NHC.

7. Ураганът Джорджия/Южна Каролина

Ураганът Джорджия/Южна Каролина от август 1881 г. изненада жителите по крайбрежието на Джорджия.

Разрушителната буря от категория 2, която достигна сушата при прилив, уби най-малко 700 души.

Бурята няма име, защото удари почти седем десетилетия преди Националният център по ураганите да започне да дава имена на бурите в началото на 50-те години.

6. Ураганът Sea Islands

Ураганът Sea Islands удари Савана, Джорджия, през август 1893 г.

Бурята от категория 3 достигна скорост на вятъра от 121 мили в час и 16-футово вълнение, според към енциклопедията на Нова Джорджия, а 2000 души бяха убити от бурята и 30 000 останаха без дом, според енциклопедията на Нова Джорджия.

Ураганът беше един от трите смъртоносни урагана през сезона на ураганите в Атлантическия океан през 1893 г. и причини значителни щети на обща стойност 1 милион долара.

5. Ураганът Chenière Caminada

Тази буря унищожи Chenière Caminada, рибарска общност в Jefferson Parish, Луизиана, когато достигна сушата през октомври 1893 г. 

Известен като Голямата октомврийска буря, ураганът от категория 4 убиха около 2000 души, от които приблизително 1100–1400 се случиха на сушата, според NHC.

Бурята също унищожи много плавателни съдове и унищожи големи части от градове и посеви, според библиотеката на Държавния университет в Луизиана.

4. Ураганът Катрина

Ураганът Катрина опустоши крайбрежието на Персийския залив през август 2005 г. Катрина е отговорна за приблизително 1200 докладвани смъртни случая, включително около 1000 в Луизиана, 200 в Мисисипи и седем допълнителни смъртни случая в южна Флорида, според NHC.

Най-голямото опустошение настъпи в Ню Орлиънс и други общности в Луизиана, но Мисисипи, Алабама и Флорида също бяха засегнати. Разрушението се дължи най-вече на наводнения от бурни вълни и повредени диги в столичния район на Ню Орлиънс, което доведе до наводняване на голяма част от града и източните му предградия.

3. Ураганът Окичоби от 1928 г.

Ураганът Окичоби уби най-малко 2500 души, когато връхлетя Пуерто Рико и южната част на Съединените щати през 1928 г. 

Голям брой къщи и сгради бяха пометени през бурята, като най-голямото разрушение се случи във вътрешното езеро Окичоби във Флорида, където ураганът причини езерно вълнение от шест до девет фута, което наводни околността, според NHC.

Ураганът причини имуществени щети на стойност около 50 милиона долара в Пуерто Рико и 25 милиона долара във Флорида, каза NHC.

Приливът на езерото уби 1836 души във Флорида. Допълнителни 312 души загинаха в Пуерто Рико, а 18 души бяха съобщени за мъртви на Бахамите, според NHC.

2. Ураганът Мария

Ураганът Мария беше ураган от категория 4, който връхлетя Пуерто Рико на 20 септември 2017 г., опустошавайки острова месеци след удара.

След първоначално съобщаване, че 64 души са били убити, проучване от 2018 г. установи, че действителният брой на загиналите е 2975.

За да стигне до цифрата 2975, проучването, поръчано от губернатора на Пуерто Рико и проведено от изследователи от Училището по обществено здраве към Института „Джордж Вашингтон“ на Института „Джордж Вашингтон“, разглежда исторически модели на смърт от 2010 до 2017 г., за да оцени колко хора щяха да загинат, ако ураганът Мария не удари острова.

След това тази цифра беше сравнена с действителния брой на смъртните случаи от септември 2017 г. до февруари 2018 г. — получени в записи, предоставени от отдела за жизненоважни статистически данни на Пуерто Рико на Министерството на здравеопазването на Пуерто Рико — за да се определи какъв е докладът описва като "оценка на свръхсмъртността поради урагана."

1. Големият ураган Галвестън

Големият ураган Галвестън унищожи островния град на брега на Персийския залив на Тексас на 8 септември 1900 г. 

Този ураган е известен като най-смъртоносното метеорологично бедствие в Съединените щати история, убивайки най-малко 8 000 души, като някои оценки достигат до 12 000 души.

Повече от 10 000 души останаха без дом, а материалните щети се оценяват на 30 милиона долара, според NHC.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР