Сезонът на събиране на трюфели е сега и с наложената

...
Сезонът на събиране на трюфели е сега и с наложената
Коментари Харесай

Събирачи на трюфели: Губим външни пазари със забраната да се влиза в горите

„ Сезонът на събиране на трюфели е в този момент и с наложената възбрана да се влиза в горите поради заплахата от преместване на болест на Африканска чума, ще си загубим пазарите. Забраната е за гъбари, за билкари, ловци, пчелари, а в това време дърводобивът не е спрян “.
Това споделиха търсачи на деликатесната гъба от цяла Североизточна България на днешния митинг в Добрич. По техни данни в страната ни се събира черен трюфел и съвсем цялото количество се изнася. Италия е главен покупател на трюфели. Килограмът се изкупува приблизително за 60-70 лева според от качеството. Ако задграничните сътрудници не се заредят с плануваните количества трюфели, те ще се насочат към други страни, са опасението на българските събирачи.

„ Няма по какъв начин от нас – търсачите на трюфели, болестта да влезе в свинекомплексите, тя се популяризира с фуражите “, безапелационен е Светлин Неделчев. Той показва, че в огромна част от горите в Добруджа са липови и там няма диви прасета, тъй като липсва храна за тях.
Красимир Кънчев от Варна уточни, че сезонът трюфелите е към два месеца и половина и това е времето, когато хората разчитат да припечелят, с цел да обезпечат фамилиите си. На ден умел изследовател на трюфели може да си докара 100-120 лева Но има и разноски – 360 лева коства таксата на Държавно ловно стопанство – Балчик. Цената не е посочена централно от Министерството на земеделието, а всяко горско стопанство си я дефинира. Отделно са разноските за подготвени кучета, за високопроходими коли, с които да се минават пресечени местности.

По данни на Ради Радев от Варна над 30 хиляди са търсачите на трюфели в страната, само че действително надвишават 100 хиляди, защото постоянно в този бизнес са включени цели фамилии.
Излезлите на днешния митинг показват готовността си да съблюдават 3-километровата обособена инфектирана зона към огнището на вируса, само че не виждат смисъл в цялостната възбрана да се навлиза в горите. Те връчиха протестна нота и подписка, подкрепена от над 200 души, на регионалния шеф на Добрич. Те са безапелационни, че в случай че настояванията им не бъдат задоволени, ще преминат към ефикасни дейности и ще упорстват за оставката на земеделския министър Десислава Танева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР