Сезонът на размножаване на акулите е причина за скорошните нападения

...
Сезонът на размножаване на акулите е причина за скорошните нападения
Коментари Харесай

Ето каква може да е причината за нападенията на акули

Сезонът на размножаване на акулите е причина за скорошните набези в Червено море в региона на Сахл Хашиш, при които починаха две туристки, разгласи комисията от експерти от Защитената зона Червено море и Асоциацията за отбрана и запазване на околната среда в Хургада, представена от в. " Ал Ахрам ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Според отчет от осем страници, направен от комисията, двете офанзиви са осъществени от една и съща тигрова акула. В началото на юли 68-годишна австрийка умря от раните си в болничното заведение " Найл " в курорта Хургада след нахлуване от акула. Тялото на втората жертва - румънска гражданка, е открито на идващия ден, до момента в който членовете на комисията са разследвали първия случай, като се счита, че тя е била нападната преди австрийската туристка. 

Според специалистите акулата е била в плитки води поради интервала на чифтосване и снасяне на яйца, който продължава от средата на април до края на юли. Хищната риба евентуално е търсела храна. 

Египетските управляващи затвориха плажовете в региона и не разрешиха всички водни спортове. Все още не е ясно по кое време ограничаването ще бъде анулирано. 

Нападенията от акули са необичайност в крайбрежния регион на Червено море в Египет през последните години, отбелязва " Ал Ахрам ". През 2020 година момче от Украйна загуби ръката си, а египетски туристически лидер - крайници си. През 2018 година акула умъртви чешки екскурзиант, а през 2015 година жертва на хищна риба стана немски курортист.

В отчета са посочени няколко съществени аргументи за нападенията от акули в Червено море. Сред тях са свръхуловът на риба и несъразмерното потребление на местата за гмуркане, защото това лишава акулите от местата, където всекидневно намират храна и те търсят нови места, от време на време наоколо до брега и в плитки води. 

Комисията е съставила лист с рекомендации. В кратковременен проект се планува наблюдаване на региона на нападенията, незабавна възбрана на любителския лов на риба и разрешаване на гмуркане единствено с лицензирани водачи. 

В дълготраен проект се предлага контролиране на риболова в Червено море, в това число посредством възбрана на комерсиалния и любителския лов на риба от средата на април до края на юли. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР