Сезон 2022 в АТР Тура, по време на който станахме

...
Сезон 2022 в АТР Тура, по време на който станахме
Коментари Харесай

Обзор на 2022-ра: Кои са тенисистите, спечелили най-много пари от наградни фондове?

Сезон 2022 в АТР Тура, по време на който станахме очевидци на значително изненади и нови първенци във всяка една от другите категории, към този момент отмина и с взор ориентиран към идната ни нова тенис акция, то е редно да създадем равносметка на това кой завоюва най-вече в хода на отминалите 11 месеца. Трофеите в шампионатите от Големия шлем бяха поделени сред две от емблематичните фигури в спорта - Рафаел Надал, който сграбчи оценките от Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос, и Новак Джокович, който пък се поздрави с триумф на Уимбълдън, но фокусът и светлините на прожекторите несъмнено бяха ориентирани към 19-годишния Карлос Алкарас, откакто младежът от Мурсия победи с купата от US Open и се трансформира в най-младият лидер на международната класация в историята на тениса.

Световният номер едно остави запаметяващ се отпечатък с представянето си през сезона, като всичко за него започва от трофея на АТР 500 конкуренцията в Рио, който беше надграден с дебютна Мастърс 1000 купа за Карлитос в Маями, преди при завръщането си за надпреварите на клей в родната Испания да покори шампионата в Барселона, пробивайки в топ 10 едвам 18-годишен. Триумфът му в Каталуния се оказа генерална подготовка за Алкарас в навечерието на Мастърса в Мадрид, където с следващи победи над Рафаел Надал, Новак Джокович и Александър Зверев младежът подпечата второто си отличие от тази категория, а спекулациите по негов адрес за блестящо бъдеще бяха до небесата.

Макар и да инкасира няколко провали на червени кортове през юли при започване на американското турне, то ибериецът с представянето си на US Open потвърди за какво е считан за един от най-големите гении въобще в историята на тениса и безусловно изстрада похода си към купата в Ню Йорк, която се трансформира в черешката на тортата за младока, който в същото време оглави и класацията на АТР. Макар и травма в края на годината да помрачи завършека на акцията за Карлитос, лишавайки го от присъединяване на Финалния Мастърс в Торино, то той проработи тъкмо 10,102,330 $ в отминалите 11 месеца и зае позицията на водач в тениса по доходи от наградни фондове за 2022-ра.

Веднага на второ място в влиятелната ранглиста се подрежда 21-кратният притежател на " мейджър " оценки Новак Джокович, който макар че беше възпрепятстван от наложителната имунизация за акостиране в страни като Австралия, Съединени американски щати и Канада и пропусна две съревнования от Шлема, както и още четири такива от сериите " Мастърс 1000 ", записа 42 победи в 47 срещи през годината, в чийто край, когато завоюва Финалите на АТР, причисли към банковата си сметка най-голямата сума в историята на тениса към този миг от малко над 4.7млн $ като заплащане, че остана непобеден в Торино. Сърбинът със своите 9,934,582 $, солидна част от които бяха заработени и при триумфа му с купата от Уимбълдън, остава на 168хил. $ зад младежа от Мурсия, само че пък за сметка на това е пред огромния си противник Рафаел Надал.

Началото на тазгодишната тенис акция се трансформира в най-хубавото в кариерата на Матадора, който започва с 20 победи в първите си 20 дуела и поредно завоюва АТР 250 в Мелбърн, Аустрелиън Оупън и АТР 500 в Акапулко, преди да бъде спрян във финала на Мастърса в Индиън Уелс от локалния любим Тейлър Фриц. Тогава започнаха и първите признаци на травми да тормозят 36-годишния манакорец, който въпреки и за първи път в кариерата си да не съумя да завоюва нито една от подготвителните съревнования преди Ролан Гарос, то той не пропусна да потвърди за следващ път, че " Турнирът на мускетарите " е неговото особено място и подвигна рекорден 22-ри трофей от Големия шлем. Сезонът след това надалеч не се разви по мечтания метод за Рафа и травма в региона на корема го принуди да се откаже в навечерието на полуфиналната си среща с Ник Кирьос на Уимбълдън, а близо два месеца по-късно загуби от Франсис Тиафо на US Open, като в самия свършек на годината отпадна и в груповата фаза на Финалния Мастърс, само че все пак Надал намира място на почетната стълбичка в класацията със своите 9,368,326 $.

На четвъртата позиция откриваме Каспър Рууд, който без да влиза под светлините на прожекторите доближи край на Откритите шампионатите на Франция и Съединени американски щати, където остана и в двата случая с премията за вицешампион, като преди месец взе присъединяване и в мача за оценката в Торино, само че и там трябваше да преглътне разочарованието, но в умозаключение можем да кажем, че банковата му сметка е набъбнала с цели 8,126,816 $ за сезона, до момента в който петото място в подреждането се държи от Стефанос Циципас и неговите 6,614,416 $. В топ 10 още виждаме имената на Феликс Оже-Алиасим, Андрей Рубльов, Тейлър Фриц, Даниил Медведев и Хуберт Хуркач, всеки от които е спечелил сума в порядъка на 3.6млн до 4.9млн $.

Източник: TennisWorldUSA

Novak Djokovic earns more than Rafael Nadal but less than Carlos Alcaraz: Tennis - Alcaraz earned $10,102,330 on the Tour this year
— Tennis World USA (@TennisWorlden)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР