Сезон 2022 в ATP Тура ще се запомни не само

...
Сезон 2022 в ATP Тура ще се запомни не само
Коментари Харесай

Лебедовата песен: играчите, които се оттеглиха през 2022


Сезон 2022 в ATP Тура ще се запомни освен със зрелищни борби на корта и гръмкиет триумфи на част от играчите. Друга причина, заради която отминаващата година ще остане за дълго в паметта на почитателите, е отдръпването на голям брой играчи, които отдадоха живота си на обичания спорт. Най-ярко измежду тях изпъкват двама първенци от Големия шлем – Роджър Федерер и Хуан Мартин Дел Потро, само че мъжкият тенис бе изоставен и от други фигури, които заслужават внимание и самопризнание.

10. Бруно Соарес

Един от експертите на двойки бе измежду играчите, които споделиха „ довиждане “ на тениса през отминаващата година. Роденият в Бело Оризонте тенисист доближи до №2 в ранглистата за двойки и може да се похвали с 35 трофеи. „ Мейджър “ трофеите във визитката му са общо шест – три на мъжки (Australian Open 2016, US Open 2016 и 2020) и още толкоз на смесени двойки (US Open 2012 и 2014, Australian Open 2016).

Соарес завърши кариерата си на US Open, където стигна до втори кръг дружно с Джейми Мъри.

9. Андреас Сепи

Андрес Сепи се отдръпна след Чалънджър шампионата в Ортизей, където загуби от Яник Ханфман на старта. Италианецът доближи до №18 в ранглистата и завоюва по един ATP трофей на всяка настилка (Ийстборн, Белград и Москва). Оттеглянето на италианеца обаче надалеч не мина по най-хубавия вероятен метод. През откомври той разкри, че уредниците на ATP 250 шампионатите във Флоренция и Неапол на са му дали „ уайлд кард “, защото не желали да пропиляват покана за за оттеглящ се състезател.

8. Филип Колшрайбер

В хода на кариерата си Филип Колшрайбер завоюва осем ATP трофеи и доближи до №16 в ранглистата. През 2012 година германецът записа най-хубавото си класиране на Големия шлем, достигайки до четвъртфинал на Уимбълдън. Десетилетие по-късно Шампионатът се оказа и последният шампионат в кариерата му. Колшрайбер реши да каже „ Край “ откакто загуби от Михаил Кукушкин във втори кръг от квалификациите.

7. Сам Куери

Сам Куери бе още един деец, който окачи ракетата през 2022 година Американецът завоюва осем ATP трофеи от доближи до №11 в ранглистата. Най-доброто му класиране на Големия шлем пристигна на Уимбълдън през 2017, когато отстрани защитаващия купата Анди Мъри и игра на полуфинал. Година по-рано, също на Шампионата, Куери прекъсна популярната серия на Новак Джокович от четири следващи извоювани „ мейджър “ шампионата. Впоследствие американецът на два пъти стигна до четвъртфинал на Големия шлем – на US Open 2017 и Уимбълдън 2019.

6. Кевин Андерсън

Оттеглянето на Кевин Андерсън бе измежду най-осезаемите през годината. Южноафриканецът доближи до №5 в ранглистата и завоюва седем ATP трофеи, като също така игра два финала на Големия шлем. През 2017 Андерсън отстъпи пред Рафаел Надал на US Open, а година по-късно загуби от Новак Джокович на Уимбълдън.

Няколко дни преди заключителния конфликт с Джокера роденият в Йоханесбург тенисист реализира най-знаменития поврат в кариерата си, елиминирайки Роджър Федерер на четвъртфинала след 2-6, 6-7(5), 7-5, 6-4, 13-11.

5. Томи Робредо

Един от най-популярните играчи в актуалния испански тенис също постави завършек на кариерата си през 2022. Роденият в Осталрик към този момент някогашен тенисист стигна до №5 в ранглистата и завоюва 12 ATP трофеи, най-престижната от които бе тази от Мастърса в Хамбург през 2006 година Робредо може да се похвали и с общо седем четвъртфинала на Големия шлем – пет на Ролан Гарос (2003, 2005, 2007, 2009, 2013) и по един на Australian Open (2007) и US Open (2013).

4. Жил Симон

В своята 20-годишна професионална кариера Жил Симон стигна до №6 в ранглистата и завоюва 14 трофеи, като също така игра на два четвъртфинала на Големия шлем (Australian Open 2009 и Уимбълдън 2015). Подобно на Робредо, той завоюва най-големия си трофей в Хамбург, въпреки че през 2011 година конкуренцията към този момент бе намалена в сан ATP 500.

Симон се отдръпна по превъзходен метод – на Мастърс шампионата в Париж, играейки пред родна аудитория, включваща неговите сътрудници и положителни другари Гаел Монфис, Жо-Вилфрид Цонга и Ришар Гаске. Роденият в Ница тенисист не си потегли безшумно и добродушно, като в профил Анди Мъри и Тейлър Фриц, преди да загуби от Феликс Оже-Алиасим на осминафинала.

3. Жо-Вилфрид Цонга

Що се отнася до отдръпванията, годината бе много тъжна за френския тенис. Жо-Вилфрид Цонга записа рекордно класиране от №5 и завоюва 18 трофеи, като две от тях бяха от Мастърс (Париж 2008 и Торонто 2014). Заедно със Стан Вавринка и Томаш Бердих, французинът е единственият състезател, побеждавал всички представители на „ Голямата четворка “ на Големия шлем.

Най-доброто му класиране на „ мейджър “ шампионат е изгубеният от Новак Джокович край на Australian Open 2008. Впоследствие Цонга доближи до два полуфинала на Уимбълдън (2011 и 2012) и още толкоз на РОлан Гарос (2013 и 2015). На тазгодишното Открито състезание на Франция роденият в Льо Ман тенисист завърши по заслужен метод кариерата си и въпреки да отпадна в първи кръг, затрудни съществено бъдещия финалист Каспър Рууд (7-6, 6-7, 2-6, 6-7).

2. Хуан Мартин Дел Потро

Оттеглянето на Хуан Мартин Дел Потро сигурно не е оставило апатичен който и да е тенис почитател по света. Аржентинецът доближи до №3 в ранглистата и завоюва 22 трофеи, като най-великите му мигове бяха US Open 2009 и Индиън Уелс 2018. Кулата от Тандил доближи до финала на Откритото състезание на Съединени американски щати още един път – през 2018, само че загуби от Новак Джокович.

За страдание, множеството хронични травми унищожиха това, което можеше да е една доста по-велика кариера. След съвсем три години отвън корта, в които опитваше да откри лекуване за сериозната си контузия в коляното, аржентинецът прекрари кариерата си пред родна аудитория на ATP 250 шампионата в Буенос Айрес през февруари.

1. Роджър Федерер

Нямаше по какъв начин да сложим различен преди всичко в този лист. Макар да бе значително предстоящо, отдръпването на Роджър Федерер постави края на една кариера, белязала цяла ера в мъжкия тенис. Швейцарецът, който пет пъти приключи годината като №1, завоюва 103 трофеи, отстъпвайки само на Джими Конърс по този индикатор. Маестрото се отдръпна с 20 трофея от Големия шлем, в това число рекордните осем от Уимбълдън.

След дълго възобновяване от две интервенции на коляното, Федерер доближи до четвъртфинал на Уимбълдън през 2021 година Това обаче се оказа предпосленият му мач, защото след Шампионата швейцарецът трябваше да претърпи още една хирургическа намеса. Федерр приключи кариерата си на Laver Cup с мач на двойки с Рафаел Надал, като в тима на Европа бяха и другите му огромни съперници – Новак Джокович и Анди Мъри.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР