Сезон 2018 беше много успешен за надеждата на българския мотоциклетизъм

...
Сезон 2018 беше много успешен за надеждата на българския мотоциклетизъм
Коментари Харесай

Ангел Караньотов чупи рекорди през сезон 2018

Сезон 2018 беше доста сполучлив за вярата на българския мотоциклетизъм Ангел Караньотов, пишат от неговия отбор Overdrive Racing след края на спортната година. През сезона Ангел записа осем полпозишъна, четири победи, четири втори места и едно пето от общо девет старта в България и чужбина.

Най-значимите достижения на Караньотов са поставените два върха за най-бърза обиколка на пистата в Серес и за най-бърза обиколка на пистата в Румъния.

Рекордът в Серес е подложен по време на втория кръг от шампионата (BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018) - хронометърът стопира на 1:18.564 минути, което е най-бързото време, постигано до този миг от български водач на пистата в Гърция. Въпреки достижението Караньотов финишира втори, изпреварен от най-големия си съперник от България - Мартин Чой. В единоборство за първото място се стигна до физически контакт сред двамата водачи, при който Ангел излиза отвън трасето, само че съумява да се завърне и да приключи на второ място.

Заради травма Караньотов не започва в идващите две надпревари от шампионата. По време на петия кръг водачът на Overdrive Racing записва добър резултат на пистата в Долна Митрополия, където застава на второ място след Мартин Чой.

В рамките на шести и седми кръг от BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018 на пистата Мотопарк (Румъния) Караньотов приключва първи с голяма преднина сред него и втория водач Роберт Мурешан с 14,662 секунди и с 25,216 секунди преднина пред Мартин Чой, спечелвайки най-високото място на подиума безапелационно в първия спортен ден.

Във втория старт за уикенда заради пропуск от страна на механиците (непроверен болт на скоростния лост, оставяйки мотоциклета единствено на една предавка в състезанието) Караньотов приключва пети.

Следват две безапелационни победи като по учебник в Серес, по време на осми и девети кръг от шампионата. Още в петъчните тернировки Ангел "показа мускули ", завъртайки времена с близо секунда и половина по-добри от тези на съперниците. И в съботното, и в неделното съревнование Ангел потегли от първа позиция и бе неосъществим за съперниците си.

Десети и единадесети кръг: още веднъж в Румъния, още веднъж връх.

В петъчните тренировки Ангел още веднъж бе най-бърз с към 1,4 секунди пред Мурешан и с 2,1 секунди пред Чой. В събота на квалификациите Караньотов съумя да "завърти " и най-бързата обиклока на румънската писта, спирайки хронометъра на 1:38,768 минути, отреждайки му първа стартова позиция и връх за най-бързия водач на румънското трасе. В съботното съревнование Ангел потегли от първа позиция и още веднъж бе неосъществим за съперниците си.

В последна сметка Ангел сграбчи вицешампионската купа в BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018, само че с пасив от две пропуснати надпревари поради травма. В генералното класиране бе изпреварен от румънеца Роберт Мурешан с 13 точки.
До последния кръг Ангел водеше в класирането на Републиканския шампионат. През септември на пистата в Долна Митрополия, Караньотов започва надпреварата със сериозна травма, само че въпреки всичко записа второ място.

Последният кръг от републиканския шампионат беше извършен на 20-21 октомври, още веднъж на пистата край Плевен. Състезанието стартира с дъждовно време, само че обещаващо за младия водач на DUCATI. По време на формалната утринна подготовка Караньотов направи най-бърза обиколка с време 1:41:079, което беше близо половин секунда пред това на главния му съперник за купата. По време на втората квалификациона сесия метереологичната конюнктура се промени. На суха писта Ангел бе по-бавен и зае втора стартова позиция.

В неделя водачът с номер 79 започва ослепително. Поведе колоната от състезатели, като в първи завой влезе на челна позиция. Малко по-късно бе изпреварен от главния си конкурент. До финала двамата водачи направиха ужасно зрелищно шоу като подарък за всички почитатели на мотоциклетизма. Най-бързата обиколка на Ангел в надпреварата бе 1:31:292 минути, което е с близо една стотна след главния му съперник, който даде най-хубаво време - 1:31:180.

В генералното класиране водачът на Overdrive Racing Team сграбчи среброто с актив от 150 точки, като от златото го раздели една-единствена точка.

"Беше страховит сезон. Имаме два върха - на пистата в Румъния и на Серес, имаме и вицешампионска купа в Източна Европа и то с пропуснати цели 2 старта заради травма. Радвам се, че успяхме да върнем "интригата " в пистовия шампионат. Атмосферата в тима е старахотна. Благодаря на околните си и на всички, които ми оказват помощ. Срещнах доста положителни хора с огромни сърца.

Обобщавам 2018 за мен като извънредно сполучлива и щом погледна обратно, в мен се поява усмивка на задоволство от постигнатото. Няколко върха, няколко победи, няколко зрелищни борби и всичко това за първа година, и то с мотоциклет, който никой не бе виждал у нас на писти! Благодаря на всички от Оverdrive, на Стоян Ставрев и на татко ми... ах, ще ми е мъчно да я дочакам тази 2019! ", сподели Караньотов след края на сезона.

Ангел Караньотов е единственият водач, първенец на България в три дисциплини - мотокрос, супермото и писта. Той е четирикратен европейски първенец по супермото и повторен вицешампион в Купата на нациите.

Младият гений, който предходната година се завърна на пистата след спиране на спортната си кариера, се състезава в клас SuperBike 1000 за тима на Overdrive Racing с мотоциклет DUCATI Panigale R, обезпечен му от формалния вносител на Ducati за България. Машината му се зарежда с гориво Shell V-Power и масло Shell Advance. За втора поредна година Shell България поддържа Ангел Караньотов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР