Севиля спечели Лига Европа за седми път в историята си,

...
Севиля спечели Лига Европа за седми път в историята си,
Коментари Харесай

Севиля спечели Лига Европа за седми път. Моуриньо загуби първи европейски финал в кариерата си

Севиля завоюва Лига Европа за седми път в историята си, заяви Българска телеграфна агенция. На финала на „ Пушкаш Арена “ в Будапеща испанският тим се наложи с 4:1 след дузпи против Рома. В постоянното време и продълженията двата отбора направиха тъждество 1:1.

Тактическото надхитряне стартира още от началния съдийски сигнал, а първата голова опция беше за римляните. В 12-ата минута Зеки Челик центрира, топката доближи до Леонардо Спинацола, който стреля, само че Ясин Буну избави вратата си.

Двата тима внимаваха извънредно доста в отбрана и ситуациите пред двете порти бяха извънредно малко.

В 35-ата минута, когато Браян Кристанте лиши топката в центъра и подаде за Джанлука Манчини, а той продължи към Пауло Дибала, извеждайки го в наказателното поле. Нападателят остана на голова позиция и преодоля Буну за 1:0 в интерес на „ вълците “.

Отборът от Андалусия опита да изнесе играта в предни позиции, до момента в който Рома избра да играе доста по-дефанзивно. Най-чистото състояние за севилци беше в петата минута на спомагателното време на първата част. Кълбото доближи до Иван Ракитич и хърватинът стреля от придвижване отвън наказателното поле, само че топката срещна гредата зад Руи Патрисио.

Второто полувреме стартира с напън за Севиля и в 55-ата минута се стигна до равнене. Хесус Навас центрира в наказателното поле и Джанлука Манчини си вкара автогол, пращайки топката във вратата на Рома в опита си да почисти.

Италианският тим опита да си върне задатъка в резултата. В 67-ата минута италианците имаха късмет за поведат отново, когато при центриране от фаул поредно Тами Ейбрахам и Крис Смолинг от близко не съумяха да преодолеят Буну, който в границите на няколко секунди направи две значими спасявания.

Четвърт час преди края на постоянното време на дуела в Будапеща основният арбитър Антъни Тейлър отсъди дузпа в интерес на Севиля поради контакт на Рожер Ибанес с Лукас Окампос в наказателното поле. Решението беше променено след консултация на Тейлър с видео помощник арбитрите, а при повторенията се видя, че Ибанес играе с топката преди да закачи крайници на своя съперник.

В 82-ата минута топката срещна ръката на Фернандо в наказателното поле на испанския тим след центриране на Неманя Матич, само че Антъни Тейлър не отсъди дузпа за Рома.

Последва пропуск и на Андреа Белоти пред вратата на „ бяло-червените “, а финалният напън на Севиля също не даде резултат. В шестата минута на спомагателното време Руй Патрисио изпусна топката след удар на Сусо, а по-късно Фернандо стреля неопределено към вратата на Рома.

В продълженията двата тима избраха внимателна тактичност и закономерно не доближиха до голови положения. В самия завършек на продълженията удар с глава на Смолинг се отби в напречната греда на вратата на севилци.

При дузпите вратарят Ясин Буну избави ударите от бялата точка на Джанлука Манчини и Рожер Ибанес, до момента в който Лукас Окампос, Ерик Ламела, Иван Ракитич и Гонсало Монтиел бяха точни в интерес на спечелилите.

Жозе Моуриньо, който е отпред на Рома, загуби първи европейски край в кариерата си. До момента португалският експерт имаше пет извоювани трофея, в това число един и с римския клуб, който игра първи край в турнирa на УЕФА след сезон 1990-1991. През предходната акция италианците завоюваха Лигата на конференциите.

Отборът от Андалусия победи в купата на УЕФА/Лига Европа през 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 и 2023 година и няма изгубен край в шампионата. През идващия сезон „ бяло-червените “ ще вземат участие в Шампионската лига.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР