Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ.

...
Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ.
Коментари Харесай

Хиновски: Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ

Северозападна България разполага с 480 милиарда куб. метра природен газ. Това показва отчет на американска компания, проучвала опциите за рандеман на шистов газ у нас. Информацията заяви Иван Хиновски, някогашен народен представител от „ Има подобен народ”, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес в предаването " 120 минути " по бТВ.

По думите му информацията е скандална. Той даде повече детайлности по тематиката:

" През 2011 година България получи геоложки отчет от едно изследване на една огромна американска компания, който потвърждава, че в Етрополската групировка, Северозападна България – регионите на Луковит, Ъглен, Пещене, Врачанско, разполага с 480 млрд куб. метра шистов газ. Това е потреблението на България за 150 години ", сподели Хиновски.

Той добави, че този отчет дълго време се е укривал.

„ 2011 година компанията подава отчет доклад по контракт за изследване в Министерството на енергетиката. Мълчание. И внезапно през 2012 година под напън на зелени неправителствени организации България наложи мораториум върху изследванията и добива на шистов газ. Тази информация разсъни извънредно съществени паники в най-големия снабдител на газ за България - „ Газпром”. Това беше тревожна информация и аз имам своя информация, че „ Газпром” направи по този начин, че България да остане напълно подвластна от съветски газ”, съобщи Хиновски.

През 2012 година след този мораториум, комисията по енергетика е била склонна да го отхвърли, изясни той.

„ Всички проекто-документи, решението на комисията по енергетика в Народното събрание бяха да се отхвърли желаният мораториум на зелените. И 20 минути преди събирането на комисията започнаха да се раздават едни листа и ръководителят на комисията Мартин Димитров сконфузено сподели – Приемаме настояването за налагане на мораториум. Много учудващо в последния миг. Имам възприятието, че това бяха някакви маневри, външнополитически”, сподели още специалистът.

По думите му този отчет е финален и е формален.

Той разпознава невероятни резултати – с към 480. милиарда куб. метра природен газ разполага Северозападна България – Луковит, Пещене, Ъглен и други. Това е при допускането за шистов рандеман, добави Хиновски.

„ След приемането на този мораториум през 2012 година се насочва искане към тази компания да преработи прогнозата и вместо шистов рандеман да даде прогноза за стандартен рандеман. Компанията преработва отчета и дава цифрата 86 милиарда куб. метра. Следва безмълвие 2 години и отговорът е, че няма доказателство за рентабилността на добива на този природен газ. Скандално е. Компанията, която предлага рандеман споделя, че е рентабилно и тя внася отчет за геоложко изобретение с втората фаза - концесия за рандеман. Тя го предлага, а министерството споделя – не, това не е рентабилно. Няма никаква логичност в това решение”, означи Хиновски.

Той добави, че си го изяснява с външни политически въздействия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР