Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) е снабдило с дърва за огрев

...
Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) е снабдило с дърва за огрев
Коментари Харесай

Северноцентралното държавно предприятие осигурява дърва за огрев, претърсва и ловува за диви свине

Северноцентралното държавно дружество (СЦДП) е снабдило с дърва за огрев 4 061 правоимащи семейства. Продадени са 30 618 пространствени кубически метра дърва за огрев, и предприятието има подготвеност да обезпечи още 40 909 прочие куб. м или общо 71 527 дърва за огрев за популацията.
Добре изсъхналите дърва са по-калорични и понижават разноските за отопление с 25%, или със приблизително 100 лева за един отоплителен сезон, напомнят специалисти от предприятието. Изгарянето на сухите дърва има и екологичен резултат, защото отделят доста по-малко сажди и мръсни газове в атмосферния въздух.
Гражданите получават стояща дървесина на корен, останки от дървесина и вършина в сечища, както и дървесина от краткотраен горски склад. Цените без Данък добавена стойност на дървата за огрев варират сред 57 лева за 1 куб. м липа и топола  и 70 лева за 1 куб. м дъб, цер и явен. Най-евтини са дървата за огрев от отпадъчна дървесина – сред 27 и 48 лева според от типа на дървесината.

Предприятието работи за използване на ограниченията за прекъсване разпространяването на африканската чума по свинете. Заложени са и действат 95 клопката за улов на дива свиня. Местоположението им се знае с точни джипиес координати и всекидневно се правят инспекции на терен и се регистрира улова на диви прасета. От началото на м. август в клопките на СЦДП са уловени 42 диви прасета , от които  8 броя в Държавен дивечовъден сектор „ Буковец ” – на територията на Търговско предприятие ДГС „ Буйновци ”, 3 броя на територията на ДЛС „ Росица ” и 31 броя на територията на Търговско предприятие ДЛС „ Воден-Ири Хисар ”.
Служители на СЦДП в ловностопанските региони и стопанисващи дивеча в дивечовъдните сектори са отстреляли 137 диви прасета при регламентирания самостоятелен лов. Ловци към сдруженията са отстреляли 139 броя диви прасета на територията на предоставените им ловностопански региони. От СЦДП са безапелационни, че самостоятелният лов на дива свиня цели ограничението на популацията и разпространяването на болестта. Извършват се и ежедневни обходи на горските територии, по одобрени от шефовете на териториалните поделения графици, претърсвайки за трупове на умрели животни. Към 20 август осъществените претърсвания в държавните ловностопански региони и дивечовъдни сектори са 373 на брой , а ловните сдружения регистрират 482 броя претърсвания.
В обсега на Северноцентралното държавно дружество са обозначени 23 инфектирани зони край огнища на африканска чума по свинете в областите Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. Към 20 август, единствено в област Габрово няма регистриран случаи на болни диви прасета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР