Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като ядрена сила в

...
Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като ядрена сила в
Коментари Харесай

Северна Корея записа статута на ядрените оръжия в конституцията си

Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като нуклеарна мощ в конституцията, оповестиха локалните държавни медии, представени от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Политиката на КНДР на създаване на нуклеарни сили стана неотменима част от главния закон на страната, която никой по никакъв метод не може да подценява ", е споделил на съвещанието на Върховното национално заседание севернокорейският началник Ким Чен-ун съгласно Корейската централна телеграфна организация (КЦТА).

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой тествания на оръжия, а връзките с Южна Корея и Съединени американски щати са доста напрегнати - всичко това се случва в изискванията на опасения, че Пхенян може за пръв път от 2017 година да направи нов нуклеарен опит . От 2006 година тя е направила общо шест .

Преди година събранието одобри закон, оповестил Северна Корея за страна с нуклеарно оръжие, а Ким съобщи, че този статут е " необратим ". Този нов закон разреши и превантивната приложимост на нуклеарно оръжие .

Сега обаче, попарвайки още повече очакванията за нуклеарно разоръжаване, Народното събрание отиде още една крачка напред, записвайки статута на нуклеарните оръжия в самата конституция, отбелязва Франс прес.

" Това е историческо събитие, даващо мощно политическо средство за удивително подсилване на качествата на националната защита ", съобщи Ким, представен от КЦТА.

Той добави, че Съединени американски щати, Южна Корея и Япония са образували " тристранен боен съюз, чийто резултат в последна сметка беше появяването на азиатска версия на НАТО - източник на война и експанзия ".

" Това не е просто риторическа или мислена опасност, тя е изцяло действителна ", сподели Ким.

Тази година Северна Корея извърши поредност тествания на неразрешени оръжия; последното бе на 13 септември, когато до момента в който Ким се готвеше да замине за Русия за среща с президента Владимир Путин, бяха изстреляни две балистични ракети с дребен обхват.

Миналия месец КНДР за повторно несполучливо се опита да изведе разследващ сателит в околоземната орбита.

В отговор на всички тези дейности Южна Корея и Съединени американски щати укрепиха отбранителното си съдействие и проведоха общи учения, във военноморската част на които се включи и Япония.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР