Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще посети Русия в близките

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще посети Русия в близките
Коментари Харесай

Ким Чен Ун ще посети Русия по покана на Путин. Според САЩ това би било огромна грешка

Севернокорейският водач Ким Чен Ун ще посети Русия " в околните дни " по покана на президента Владимир Путин. Очаква се срещата на двамата да бъде във източния съветски град Владивосток и на нея Путин да изиска още боеприпаси и оръжие.

Русия изразходва големи ресурси от оръжия в продължаващата повече от 18 месеца война в Украйна.

Кремъл заяви за идното посещаване в изказване на 11 септември. Преди това южнокорейската телевизия YTN заяви, че Ким е отпътувал на борда на специфичен трен за Русия за среща на върха с Путин.

Това е знак за задълбочаващото се съдействие сред двете страни и водачите, които бяха изолирани в международен мащаб. Северна Корея е една от дребното страни, които намерено поддържат Русия след пълномащабното ѝ навлизане в Украйна предходната година, а Путин даде обещание предходната седмица " да разшири двустранните връзки във всички връзки по плануван метод, като сплоти напъните си ".

Срещата на върха сред Ким и Путин евентуално ще се концентрира върху военното съдействие и вероятно върху договорка за доставка на оръжие, цитира Ройтерс американски и южнокорейски чиновници и анализатори.

Според Съединени американски щати договарянията за доставка на оръжия от Северна Корея за Русия " напредват интензивно ". Съединените щати обявиха, че би било " голяма неточност " Северна Корея да достави на Русия оръжия, които да употребява в Украйна, и предизвестиха, че Пхенян " ще заплати цената ".

След десетилетия на комплицирани взаимоотношения Русия и Северна Корея се сближиха след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Северна Корея неведнъж е упреквала Съединените щати за войната в Украйна, потвърждавайки, че " хегемонистичната политика " на Запада оправдава съветската атака в Украйна, с цел да се отбрани. Ким е показал, че има интерес да изпрати строителни служащи в тези региони, с цел да оказват помощ в напъните за възобновяване.

Русия - дружно с Китай - блокира напъните на ръководения от Съединени американски щати Съвет за сигурност на Организация на обединените нации за усилване на глобите против Северна Корея поради засилващите се ракетни тествания, като в същото време упреква Вашингтон, че утежнява напрежението с Пхенян, като уголемява военните учения с Южна Корея и Япония.

От предходната година Съединените щати упрекват Северна Корея, че дава на Русия оръжия, в това число артилерийски снаряди, продадени на съветската наемническа група " Вагнер ". Както съветски, по този начин и севернокорейски публични лица отхвърлят тези изказвания.

През юли съветският министър на защитата Сергей Шойгу посети Северна Корея, като държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон счита, че задачата на визитата е била да се обезпечи оръжие, което да подкрепи спряната инвазия в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР