„Нов и ужасяващ свят“: Ким и Путин ще се срещнат отново в Русия

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин проведоха първата си среща на върха през 2019 г.

Ким пътува до Владивосток със своя брониран влак, където мъжете прекараха два дни, наслаждавайки се на народни танци, пирувайки с борш и кнедли с елени и препичайки за процъфтяващите отношения между техните две страни.

По това време, като широко подкрепяше санкциите на ООН, наложени на Пхенян заради оръжейната му програма, Путин обеща да направи каквото може с Китай и Съединените щати, за да излезе от задънената улица в преговорите за денуклеаризация.

Четири години по-късно Ким и Путин трябва да се срещнат отново.

Този път обаче става въпрос за продажба на оръжие и трансфер на технологии.

„Това е нов и ужасяващ свят, в който навлизаме“, каза Ин-бум Чун, пенсиониран генерал-лейтенант от южнокорейската армия и експерт по военните и политиката на Северна Корея, каза пред Ал Джазира. „Путин ще получи оръжие, а Северна Корея – технологията за подобряване на възможностите на нейните ядрени оръжия.“

Голяма причина за промяната е пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Москва се надяваше на бърз край на конфликта, но боевете продължават повече от 18 месеца.

Русия сега е не само много по-изолирана на световната сцена, отколкото беше през 2019 г., но също така е обект на санкции.

„Това е война на изтощение“, каза Мейсън Ричи, доцент по международна политика в университета Ханкук за чуждестранни изследвания в южнокорейската столица Сеул.

„Мислим за това като за война на хора, но това е мястото, където Русия има относително предимство. Там, където Украйна има предимство, е в „метала“ – военните активи. Може да разчита на подкрепа от САЩ и Европа. Те са вложили всичко в подкрепа на Украйна.“

Според Royal United Services Institute, базиран в Лондон мозъчен тръст, Русия е използвала около 12 милиона снаряда в Украйна през 2022 г. и се очаква да използва около 7 милиона тази година. Фабриките му за боеприпаси имат капацитет да произвеждат само 2,5 милиона снаряда годишно.

Като се имат предвид санкциите, наложени на Москва, и последствията от нарушаването им, „търсенето на Русия на партньори за боеприпаси доведе до смесица от ощетени, амбициозни и опортюнистични нации“, Матю Съсекс, експерт по руската външна политика в Австралийския национален университет, написа в The Conversation на 10 септември.

Изобилие от „метал“

Въпреки че Северна Корея прекара голяма част от близкото минало в тестване на новите оръжия и военно оборудване, които разработва, за да модернизира армията си, страната все още разполага с много „метал“ – от снаряди до боеприпаси – и способността да го произвежда в големи количества.

Брус Бектол, професор по политика в държавния университет Анджело в САЩ, който е публикувал книги за севернокорейския режим и неговото военно разпространение, казва, че Ким вероятно ще може да предложи на Русия 152-милиметрови артилерийски оръдия и различни видове ракетни установки , както и малки оръжия като лека картечница Type 73, автомат AK-47 и боеприпасите, необходими за такива системи.

"Няма съмнение, че Северна Корея е много добра в производството на съветски системи с по-стар дизайн и доста бързото им пускане в експлоатация", каза Бехтол пред Al Jazeera.

Чун е съгласен, че Пхенян предлага „пълен набор от конвенционални оръжия“, както и дронове, преносими ракети с раменно изстрелване (MANPADS) и „много способна противотанкова система, наречена Bulsae, която е подобна на руската Корнет”.

Северна Корея може дори да изпрати войници, добави той.

И докато САЩ, които първи посочиха миналата година, че Северна Корея е готова да изпрати оръжие на Русия, казаха, че закупуването на такива оръжия от Русия е признак на отчаяние, анализаторите не са толкова сигурни.

„Севернокорейските оръжия са надеждни и евтини“, каза Чун. „Северна Корея също е готова да продава. Защо руснаците да не купуват от тях.“


Москва и Пхенян поддържат тесни връзки от съветско време – оттам и по-старата и съвместима военна техника – но се сближиха от началото на инвазията в Украйна.

Но анализаторите посочват, че докато Пхенян някога е разглеждал отношенията с Москва като до голяма степен транзакционни – полезни за влиянието си върху Китай, неговия основен съюзник – сега това се променя.

Северна Корея се очертава като един от малкото категорични поддръжници на руската инвазия. Тя подкрепи Москва в ООН през март 2022 г., седмици след нахлуването, и няколко месеца по-късно призна т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република в частично окупираната Източна Украйна като независими държави.

Москва също изглежда подкрепяше Северна Корея в ООН, предотвратявайки каквито и да е действия по ракетните изпитания на Пхенян въпреки серийните нарушения на санкциите.

През юли министърът на отбраната Сергей Шойгу посети Пхенян. Почетен гост на честванията на Деня на победата в Пхенян, Шойгу беше първият руски министър на отбраната, посетил страната след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Шойгу стоеше до Ким, за да гледа военния парад през площад Ким Ир Сен, севернокорейският лидер също беше заснет да показва Шойгу около отбранителна изложба, показваща най-новите оръжия на Северна Корея, включително забранени балистични ракети.

В писмо до Путин през август, когато Пхенян отбелязва края на японския колониализъм в Корейския полуостров, Ким каза, че приятелството на Русия и Северна Корея е изковано с победата над Япония във Втората световна война и призова за по-нататъшно развитие на „дългогодишно стратегическо партньорство … с ​​изискванията на новата ера“.

Междувременно Путин каза на Ким, че очаква двете страни да „засилят двустранното сътрудничество във всички области“.

„Най-големият активатор“

Въпросът за мнозина е цената, която Русия, член с постоянно право на вето в Съвета за сигурност, би била готова да плати за оръжията.

Пандемията от COVID-19 изостри проблемите, пред които е изправена севернокорейската икономика, но докато седи с Путин, фокусът на Ким вероятно ще бъде върху армията и текущия му план за разработване на нови оръжия и оборудване.

„Това е най-добрият шанс на Ким от дълго време да получи малко помощ от руснаците“, каза Робърт Кели пред Ал Джазира. „Путин е в затруднено положение. Той се нуждае от тези неща.“

Северна Корея, която ООН обвини, че е оставила народа си да страда, докато развива военната си мощ, вероятно ще поиска храна или енергийна помощ в замяна на оръжията.

Но повечето анализатори очакват Ким да накара Путин да сподели ключови военни технологии, включително за руските ядрени подводници.

Някои вече подозират руско участие – независимо дали чрез техническа помощ или разпространение – в последните оръжия на Северна Корея. Бехтол посочва приликите на новите оръжия с руската ракета "Искандер" и нейните новооткрити възможности в хиперзвуковата ракетна технология.

„Като цяло Русия може да е най-големият фактор за Северна Корея днес, дори повече от Китай“, пишат Виктор Ча и Елън Ким от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания, в коментар на 6 септември.

„Последният не подкрепи програмата за денуклеаризация и не помогна за връщането на Пхенян на масата за преговори, предвид състоянието на отношенията между САЩ и Китай. Но според съобщенията Пекин се е противопоставил на Северна Корея да проведе седми ядрен опит. Това е в контраст с потенциалните сделки за оръжия и ракети, договаряни от Москва, които биха могли да ускорят програмите на Северна Корея за военни сателити, ядрени подводници и ICBM (междуконтинентални балистични ракети).“

Миналата седмица САЩ казаха, че Северна Корея ще „плати цена“ за продажбата на оръжие на Москва, но след като Пхенян е санкциониран докрай, изглежда има малко реални възможности за Вашингтон да увеличи натиска върху Пхенян.

Междувременно Ким ще разглежда списъка си с желания от оръжия и ще се надява, че приятелите му в Москва ще му осигурят помощта, от която се нуждае, за да гарантира, че военните му мечти се доближават до реалността.

Последствията за сигурността от последната среща на двамата мъже във Владивосток вероятно ще се усетят далеч отвъд Украйна.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР