Севернокорейската ракетна и ядрена програма се развива вече повече от

...
Севернокорейската ракетна и ядрена програма се развива вече повече от
Коментари Харесай

ООН спря със санкции една трета от износа на Северна Корея

Севернокорейската ракетна и нуклеарна стратегия се развива към този момент повече от десетилетие, както от сегашния водач на страната Ким Чен Ун, по този начин и от татко му Ким Чен Ир

Още по тематиката
Северна Корея за пръв път изстреля междуконтинентална балистична ракета, само че към момента не заплашва континенталната част на Съединени американски щати

Конфликтът на Корейския полуостров

Паради, учения, артилерийски стрелби, тактически маневри и проявление на ракети - всичко това може да се види в последните седмици във и към Северна Корея и е сигнал за влошаващата се конюнктура по сигурността в района

Осемте рунда интернационалните наказания в последните 11 години не съумяват да спрат нуклеарната и ракетната стратегия.Корейската национална демократична република (КНДР) осъди новоналожените наказания на Организацията на обединените народи (ООН), които лимитират износа на основни първични материали и не разрешават по-нататъшното наемане на севернокорейски служащи в чужбина. Официалната позиция на Пхенян, оповестена от локалната организация KCNA, е, че рестриктивните мерки нарушават суверенитета на страната и са незаконни. Освен това държавното управление акцентира, че няма да постави на масата за договаряния развиването на нуклеарната си и ракетна стратегия, тъй като Съединени американски щати не престават с враждебната си политика.

Нови ракетни опити, нови наказания

Яростната отбрана от страна на КНДР идва, откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации с цялостно болшинство одобри нова порция наказания против режима на Ким Чен Ун. Новите ограничавания засягат износа на сурови изкопаеми като въглища, желязо, желязна руда, олово и оловна руда, както и на морска храна. По калкулации на интернационалната организация износът на тези първични материали дава отговор за 1/3 от годишния експорт на страната (общо $3 милиарда към 2016 г.).

В направената от представителството на Съединени американски щати в Организация на обединените нации резолюция участват още ограничение на броя севернокорейски служащи, които могат да бъдат наемани в трети страни, и възбрана на основаването на нови взаимни предприятия сред севернокорейски и задгранични компании, както и на финансирането на към този момент съществуващи такива.

Двойнствено отношение от Китай

Въпреки че Китай гласоподава в поддръжка на новите ограничения против КНДР в Организация на обединените нации, държавните китайски медии подходиха скептично към глобите и подчертаха ролята на американската " надменност " в основаването на рецесията.

Чуждестранното издание на формалния вестник на Китайската комунистическа партия People`s Daily в понеделник разгласява коментар, в който поддържа глобите, само че единствено в случай че те са ориентирани към елита на страната и не утежняват живота на елементарните жители на КНДР. " На Запада би трябвало да му се подсети да работи с повече самоограничение. Ако се има вяра, че единствено КНДР, а не Съединени американски щати и Южна Корея са отговорни за нуклеарната рецесия, това няма да помогне за разрешението ѝ ", написа още в коментара.

Външния министър на Китай също прикани за самоограничение и " положителни старания " за разрешаването на рецесията в публично известие в понеделник. Досега Пекин нееднократно е подчертавал, че Вашингтон би трябвало да предприеме реципрочни ограничения за излизането от борбата с Пхенян, като да вземем за пример да ограничи общите си военни учения със Сеул и да приключи разполагането на противоракетния щит THAAD на южнокорейска територия.

Съединени американски щати в обсега на КНДР

Поредният стадий на рецесията с КНДР стартира при започване на юли, когато режимът в Пхенян изстреля междуконтинентална балистична ракета (МКБР) Hwasong-14 за пръв път. На 28 юли бе извършен втори тест с сходна ракета, като съгласно представители на КНДР и експерти обсегът на втората МКБР надминава 10 хиляди км и може да доближи до континенталната територия на Съединени американски щати.

Двата теста предизвикаха реакцията на Съединени американски щати и даже в Южна Корея, където новата администрация имаше желание да подходи по-балансирано със северната си съседка. В телефонен диалог сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и южнокорейския му сътрудник Мун Дже-ин от понеделник двете страни са се съгласили, че нуклеарната и ракетната стратегия на КНДР " съставляват сериозна и засилваща се директна опасност " и че би трябвало да наложат оптимален напън против режима в Пхенян.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР