Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) обяви готовността си за 67-ми път

...
Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) обяви готовността си за 67-ми път
Коментари Харесай

Северноамериканското военно командване с обещание да осигури безопасното пътуване на Дядо Коледа

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) разгласи готовността си за 67-ми път в своята история да обезпечи безвредното пътешестване на Дядо Коледа и неговите елени в коледната нощ, съобщи ТАСС, като цитира публикувано известие.

“Всяка година към (коледните) празници НОРАД поема спомагателна задача да наблюдава полета на шейната на Дядо Коледа, с цел да може той да пътува безпроблемно по света ", се споделя в изказването.

Изпълнението на задачата ще стартира на 24 декември. НОРАД ще следи придвижването на белобрадия дъртак, а по време на прекосяването на шейната през Канада и Съединени американски щати изтребители на военновъздушните сили ще се повдигнат във въздуха, с цел да съпроводят шейната и елените. 

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, което включва системи за противовъздушна защита и противоракетна защита на Канада и Съединени американски щати, следи придвижването на Дядо Коледа от 67 години. За задачата се употребяват 47 радара, ситуирани в северните и източните региони на двете страни, както и спътници, оборудвани с инфрачервени датчици: счита се, че те реагират на топлината, предавана от аления нос на Рудолф, който е отпред на впряга, теглещ шейната на Дядо Коледа. Специални цифрови фото и видеокамери на НОРАД, конфигурирани по целия свят, записват местоположението на Дядо Коледа по време на цялото му странствуване.

Традицията за следене на Дядо Коледа от НОРАД стартира през 1955 година, когато магазин в Колорадо Спрингс позволява печатна неточност в телефонния номер на Северния полюс в реклама във вестник. Първото позвъняване идва от малко момиче, което се свързва с полковник Хари Шуп - шеф на предшественика на НОРАД. Полковникът твърди детето, че белобрадият дъртак е на път, а откакто още малчугани се обаждат в командния център, армията прибавя новата задача към своята отбранителна задача. Командването е кръстено НОРАД три години по-късно и съставлява комбинирана канадско-американска военна организация. Оттогава задачата по следене на Дядо Коледа е в ход в празничната нощ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР