Северна Македония все още дължи на гражданите си истината за

...
Северна Македония все още дължи на гражданите си истината за
Коментари Харесай

Радев отхвърли призива на Скопие за извинение за депортацията на македонските евреи

Северна Македония към момента дължи на жителите си истината за личната им история. Интересът на президента Стево Пендаровски е „ окуражителен, само че един път деклариран той би трябвало да стъпва на историческата истина “. Това сподели българският държавен глава Румен Радев във връзка поисканото от македонския му сътрудник по време на Втората международна война.

В неделя Пендарвоски изиска публично опрощение за „ ролята на профашисткото държавно управление в София по това време в депортирането на македонските евреи “. Новината пристигна на фона на 80-тата годишнина от две събития с противопоставен знак, протекли едновременно през март 1943 - спасяването на живота на българските евреи, живели в рамките на предвоенна България и депортирането на евреите, живели в териториите на днешни Гърция и Северна Македония, окупирани тогава от България.

Към днешна дата София признава обстоятелството на депортацията, само че не и отговорността за нея. Ежегодно през март тя отбелязва единствено спасяването на българските евреи.

Във вторник Радев сподели, че поради европейското бъдеще на Северна Македония, е належащо двустранните връзки с България да бъдат „ освободени от идеологемите на тоталитаризма “, което да спомогне за „ същински и пълностоен разговор “. Думите му пристигнаха и съответно по връзки на историята и по какъв начин тя се показва на македонците.

„ История, която е в десетилетна обвивка от операции и фалшификации, истината за еврейския въпрос, истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетие “, сподели още Радев.

В понеделник Министерството на външните работи също реагира на апела на Скопие. От ведомството, че „ вменяването на виновност на България за депортирането на македонските евреи през 1943 година е част от цялостната злонамерена политика на управниците в Северна Македония, която цели да показа българския народ като „ фашистки “.

Въпросът с депортацията на евреите от Гърция и Северна Македония и поискането от Пендаровски опрощение провокира и реакции от представители в македоно-българската комисия по исторически и просветителни въпроси.

В края на февруари български историци и интелектуалци желаеха от си за депортацията и да се извини. Друга група историци, измежду които Даниел Вачков, Петър Стоянович и Спас Ташев, упорстват, че.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР