Северна Македония трябва да промени политиката си спрямо България, да

...
Северна Македония трябва да промени политиката си спрямо България, да
Коментари Харесай

Бивш македонски премиер зове: Да ревизираме историята си

Северна Македония би трябвало да промени политиката си по отношение на България, да ревизира личната си история и да го създадем поради себе си, съобщи някогашният министър председател на страната Любчо Георгиевски в изявление за локалната Телевизия 24.

" Не считам, че политиката на държавно равнище би трябвало да взема решение исторически въпроси. Смятам и, че нищо не би трябвало да се прави с декрети. Всички тези полемики за еднаквост са въпроси на самостоятелно интелектуално размишление, размисъл или провокация ", съобщи той.

" На учредителното заседание на ВМРО-ДПМНЕ споделих, че би трябвало да сменим политиката си към България, че би трябвало да създадем проверка на личната си история, включително във връзка с тези, които назоваваме български върховисти и би трябвало да създадем това не поради България, а поради нас самите ", добави той.

Георгиевски съобщи, че за разлика от тези, които настояват, че няма никаква връзка сред българския и македонския народ, той вижда такава във всяка книга, написана в македонската историография.

Той изрази страдание, че в двете общества има сродни души, които намират проблеми постоянно, когато се направи самодейност за възстановяване на връзките.

Според Георгиевски ветото от страна на България за започването на договаряния за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз е неточност. " Това, което се случва, спиралата на говора на омразата, стартира от ветото, само че през предходните 28 години ние не направихме нищо за една нова тактика по отношение на България, а България направи доста стъпки - първи ни признаха, дадоха ни оръжие, когато ни беше истински значимо, отвориха границите, когато беше блокирана Република Македония, подариха ни ваксини срещу заушка, когато тук имаше зараза и още доста неща... "

По думите му в подписаната от него и Иван Костов декларация за другарство не е била правно обвързваща. " След това ние трябваше да бъдем другари. Дали направихме нещо да бъдем другари? ", попита Георгиевски. " Факт е, че македонското общество и историография продължи с речника си на непрекъснати брутални набези по отношение на българското общество. И когато при Заев нещата омекнаха и това се почувства, беше наложено ветото. И това е неточност - споделих го и в България ", съобщи той.

Георгиевски счита, че проблемите сред България и Република Северна Македония могат да бъдат обсъждани освен като проблеми сред двете страни, а и като въпроси в самата страна, за които би трябвало да се беседва и дискутира.

" Три седмици преди да бъде призната декларацията в българския парламент, а тя стои в основата на ветото, това се дискутираше в България. Нито една партия в Република Северна Македония, с изключение на моята, не реагира. Никола Димитров, който се прави в този момент на огромен родолюбец, а тогава беше министър на външните работи, също не реагира. Не възпламени колата да отиде на 200 км. до София да поговори със своите сътрудници. Ако някой беше направил нещо, тази резолюция нямаше да я има ", счита Георгиевски.

Според него в този момент нещата вървят в вярната посока. Има настройка и от двете страни да се преодолее ветото. Това, да се сложи акцент на другите комисии (освен историческата) съгласно него е идеално. " Смятам, че и от двете страни би трябвало да се даде шир на държавните управления. От тези 5+1 точки, 5 в случай че се решат, няма какво да се каже. А в тези 5+1 точки аз не виждам нито една противоречива. Трябва да бъдем отворени към проблемите и да ги решаваме. Смятам, че това движение е за поздравления и не би трябвало да се вършат обструкции ", счита Георгиевски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР