Северна Македония трябва да изпълни условията за продължаване на пътя

...
Северна Македония трябва да изпълни условията за продължаване на пътя
Коментари Харесай

Оливер Вархеи: РСМ трябва да изпълни условията за продължаване на преговорите с ЕС

Северна Македония би трябвало да извърши изискванията за продължение на пътя към Европейски Съюз. София е едно от най-хубавите места да обсъждаме разширението на общността със Западните Балкани.

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи по време на форума " Европейски Съюз среща Западните Балкани ".

" Приключихме сполучливо процеса на скрининг с Албания и Северна Македония. Ще продължим договарянията, когато нужните условия бъдат изпълнени. Очакваме отваряне на първия клъстер с Тирана ", акцентира Вархеи и добави, че дейната работа с РСМА ще завърши след изборите там.

Относно евроинтеграцията на Сърбия Вархеи означи прочут прогрес.

Комисарят напомни, че наближават европейските избори. " Разширяването този път ще бъде съществена тематика в тях, а на предходните не беше ", сподели той.

" Това се постанова, тъй като геополитиката на континента се промени. Отчасти заради войната в Украйна, спора в Ивицата Газа, а преди този момент COVID-кризата. " - добави Оливер Вархеи.

Дипломатът означи, че политиката на разширение на Европейски Съюз е геостратегическа инвестиция в сигурността и стабилността. " Разширяването би трябвало да се случи. Работим по-здраво от всеки път. Трябва да правим промените дружно. Започнахме сегашния мандат с 3 страни претенденти, през днешния ден имаме 7 ", сподели още комисарят по разширението. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР