Северна Македония не трябва да отлага за накрая най-важните въпроси

...
Северна Македония не трябва да отлага за накрая най-важните въпроси
Коментари Харесай

Борисов към Ковачевски: РСМ да не отлага най-важните въпроси за еврочленството

Северна Македония не би трябвало да отсрочва за най-после най-важните въпроси за историята и за превъзмогване на езика на омразата по пътя си за еврочленството. Двете страни би трябвало да създадат нужните взаимни отстъпки.

Това акцентира някогашният министър председател Бойко Борисов по време на среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски , заяви БНР. Срещата им се организира в централата на ГЕРБ след срещите на премиера с българския министър-председател Кирил Петков, с президента Румен Радев и ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

В срещата от българска страна участваха двама някогашни външни министри - Екатерина Захариева и Даниел Митов, както и някогашният вицепремиер Томислав Дончев. В делегацията беше и външният министър на Северна Македония Буяр Османи.
 Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си
Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

Ще се води деен разговор сред двете страни

" Намеренията са положителни, само че няколко години ние живеехме в изискванията на положителни планове. За езика на омразата и значимите въпроси, свързани с историята - би трябвало да хванете бика за рогата, да ги решите незабавно. От нас като съпротива: Толкова ви обичаме, толкоз желаеме да сте там. Каквото се очакваше го направих, само че го решете незабавно. Ние сме го правили това и ни е благо и желаеме нашите съседи да са там. Така че, каквото има като взаимни отстъпки, да се създадат в този момент и от двете страни и да вървим напред ", съобщи Борисов.

Ковачевски изрази вяра България да оказва помощ най-вече на Северна Македония в договарянията ѝ за участие в Европейския съюз.

Република Северна Македония е склонна да включи българите като етнос в своята конституция. Това заяви на конференция след втората си среща с българския си сътрудник Кирил Петков министър-председателят на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

" Различните страни имат разнообразни устройства. В Република Северна Македония самостоятелните права се отстояват групово. В нашата конституция, с изключение на македонския народ, е записан и албанският, както и представителите на другите етноси. Затова е обикновено, в случай че други жители на страната се самоопределят по различен метод, да могат да изискат и е обикновено да са част от конституцията на Република Северна Македония ", съобщи македонският министър председател.
 РСМ става единствено Северна Македония, нямали териториални искания към България
РСМ става единствено Северна Македония, нямали териториални искания към България

Авиолинията София-Скопие ще бъде действителност

Във втория ден на взаимна работа сред двете държавни управления бяха подписани меморандуми в няколко сектора- в областта на земеделието, в областта на превоза и по-конкретно построяването на дълго чаканата жп връзка сред двете ни страни и Коридор №8, фокус бе подложен и върху насърчаването на дребния и междинен бизнес. Бе изявена и воля за дейна ежеседмична работа на взаимните комисии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР