Северна Македония формално е 30-ият член на НАТО, след като

...
Северна Македония формално е 30-ият член на НАТО, след като
Коментари Харесай

Северна Македония стана 30-ият член на НАТО

Северна Македония официално е 30-ият член на НАТО, откакто формалното ѝ присъединение към Алианса завърши.

Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в " Туитър ", като цитира известие на уеб страницата на НАТО и приветства най-новата членка.

Днешното известие за югозападната съседка на България бе единствено условност, откакто медии в страната и в Съединени американски щати писаха, че македонското посолство във Вашингтон ще съобщи до часове документите от ратификациононния инструмент за участие в Алианса.

Членството е реалност над година и половина откакто Северна Македония и Гърция реализираха историческа договорка в разногласието за името. С нея Република Македония добави " Северна " в формалното си име и пое редица отговорности, които помогнаха да се отстрани гръцкото несъгласие върху евроатлантическата интеграция.

Преди дни европейските страни също направиха крачка (след месеци на блокаж) към отваряне на договарянията със Скопие, също блокирани години наред от Атина, а за малко - и от София. Днес водачите от Европейски Съюз потвърдиха решението.

Последната техническа спънка пред участието в НАТО бе гласуването в горната камара на испанския парламент на протокола за участието ѝ. То се забави поради продължителна политическа рецесия в Мадрид, поради двукратни избори за няколко месеца и липса на държавно управление, а по-късно и поради рецесията с ковид.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (210)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР