Северна Корея предупреди, че ще продължи да упражнява суверенните си

...
Северна Корея предупреди, че ще продължи да упражнява суверенните си
Коментари Харесай

КНДР вече трупа оръжия по границата с Южна Корея

Северна Корея предизвести, че ще продължи да упражнява суверенните си права, в това число посредством изстрелване на спътници, оповестява " Ройтерс ".

Освен това армията ѝ възвръща някои разрушени охранителни постове на границата с Южна Корея.

Външното министерство на КНДР съобщи, че изстрелването на разследващ сателит миналата седмица е било провокирано от нуждата да се следят Съединените щати и техните съдружници.

" Това е легален и обективен начин страната да упражни правото си на защита, да даде обстоен отговор и да наблюдава от близко сериозните военни дейности от страна на Съединени американски щати и техните почитатели ", отбелязва държавната медия KCNA.

Северна Корея - страна, разполагаща с нуклеарни оръжия, изстреля спътника си предишния вторник, като разгласи, че той сполучливо е навлязъл в орбита и излъчва фрагменти.

Представители на южнокорейската защита и анализатори обаче показаха, че опциите му не са тествани по самостоятелен път.

Изстрелването подтикна Южна Корея да приключи основна уговорка в междукорейско военно съглашение от 2018 г. и да възобнови въздушното наблюдаване покрай границата.

На собствен ред, Северна Корея разгласи, че вече не е обвързана от споразумението и ще разположи оръжия на границата с Юга.

Позовавайки се на южнокорейски военни чиновници, организация " Йонхап " заяви, че севернокорейски бойци са видяни да връщат тежки оръжия на границата на демилитаризираната зона и да възвръщат охранителни постове, разрушени от двете страни след съглашението за деескалация.

Южна Корея пресмята, че Пхенян е имал към 160 охранителни поста по продължение на демилитаризираната зона, а Сеул - 60. Всяка страна е разрушила 11 от тях след военното съглашение, подписано през 2018 година

По данни на " Йонхап " тежко въоръжени севернокорейски бойци са били видяни да възвръщат развалени охранителни постове на няколко места от петък насам.

Съединените щати свикаха непланирано съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през днешния ден за разискване на изстрелването на спътника на Севера.

На 22 ноември деветима членове на Съвета за сигурност излязоха със взаимно изказване със Съединени американски щати, осъждащо изстрелването на спътника на КНДР заради потребление на технология за балистични ракети, като го дефинираха като нарушаване на голям брой резолюции на Съвета за сигурност.

Външното министерство на Северна Корея пък уточни, че общата позиция единствено демонстрира какъв брой нефункциониращ е станал Съветът за сигурност, защото някои страни членки сляпо следват Съединени американски щати в издаването на безсмислени изказвания.

Двама от непрекъснатите членове с право на несъгласие - Китай и Русия, отказаха да се причислят към каквито и да е нови наказания на Съвета за сигурност против Пхенян, макар продължаващите тествания на все по-мощни балистични ракети.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР