Северна Корея отбеляза рождения ден на своя лидер-основател с рядко

...
Северна Корея отбеляза рождения ден на своя лидер-основател с рядко
Коментари Харесай

Рождения ден на Ким Ир Сен - повод за всенародни празненства в Северна Корея

Северна Корея означи рождения ден на своя лидер-основател с рядко предаване онлайн на тържествата в Пхенян. Видимо от празненствата липсваха обичайния боен церемониал или оръжейни проби, които доста анализатори предвидиха, съобщи Агенция Франс Прес.

Известен като Ден на слънцето в Севера, рожденият ден на починалия Ким Ир Сен, 15 април, – дядо на сегашния водач Ким Чен Ун – е една от най-важните дати в политическия календар на Пхенян.

Официалното предаване на KCTV сподели живо предаване на голям брой млади севернокорейци, изпълняващи синхронизирани танци на площад Ким Ир Сен в Пхенян, с цел да отпразнуват годишнината. Празненствата приключиха с фойерверки.

Жени, облечени в цветни обичайни дрехи и мъже в бели ризи и черни панталони, танцуваха под музика на Пхенян, показвайки комбинация от обичайни корейски танцови придвижвания и западен валс.

Честването на годишнината идва три седмици откакто Северна Корея организира най-големия си тест на междуконтинентална балистична ракета до момента - за първи път от 2017 година Пхенян тества ракета с отдалечен обхват.

Този тест беше кулминационната точка на поредност проби, поради които на Северна Корея бяха наложени нови наказания.

Анализаторите, дружно с представители на Южна Корея и Съединени американски щати, чакаха Пхенян да означи 15 април с боен церемониал за показване на нови оръжия или даже тест на неразрешените нуклеарни оръжия в страната. Но това не се случи.

Сега специалистите считат, че главният боен церемониал на Пхенян ще се организира на 25 април - годишнината от основаването на севернокорейската войска.

Ким Ир Сен умря през 1994 година, само че е " безконечният президент на страната ", а балсамираното му тяло лежи в осветена с алено камера в двореца на слънцето Кумсусан в покрайнините на столицата.

Севернокорейците са научени от раждането си да почитат Ким Ир Сен и неговия наследник Ким Чен Ир, а всички възрастни носят значки, изобразяващи единия или и двамата мъже.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР