Северна Корея може да е извършила изпитание на термоядрено устройство

...
Северна Корея може да е извършила изпитание на термоядрено устройство
Коментари Харесай

Експерт посочи какъв тип ядрен заряд са били изпитанията в Северна Корея

Северна Корея може да е направила тестване на термоядрено устройство не съгласно общо признатите разбирания, а употребявайки атомен заряд с така наречен термоядрено ускоряване. По този метод на процедура е повторила стадий от развиването на нуклеарните стратегии на Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати от края на 1940-те и 1950-те години.

Това счита основният редактор на профилирания уебсайт AtomInfo.ru Александър Уваров.
По-рано Централната телевизия на Северна Корея разгласи, че в страната е извършен сполучлив опит на атомна бомба. Според южнокорейската организация Ренхап мощността на гърмежа може да е достигнала до 50 килотона.

" Ако осъждам по оповестената мощ на гърмежа - няколко десетки килотона, може да става въпрос освен за термоядрен заряд в неговото модерно схващане, а за така наречен нуклеарен заряд с термоядрено ускоряване ", твърди Уваров и отбелязва:

" Това е някогашен физически принцип, препоръчан още в края на 40-те и началото на 50-те години и един от някогашните към този момент стадии в развиването на нуклеарните стратегии на Съединени американски щати и Русия. "

Енергията на гърмежа на термоядрения заряд се обуславя като нуклеарна реакция на деленето на ядрата, както и термоядрен синтез с присъединяване на тежки изотопи на водорода - дайтерий и тритий.

Самата система за термоядрено ускоряване на нуклеарния заряд (бустинг, от англ. boosting — форсиране) е предопределена за увеличение на КПД. Това става чрез потреблението на делящи се материали с ускорение на скоростта на делението на ядрата на неутрони при висока сила, зараждаща при термоядрения синтез.

Подобни нуклеарни заряди са по-леки от нормално и имат мощ до няколко стотин килотона, превишавайки долния лимит на мощността на термоядрените устройства.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР