Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха посещението в Тайван

...
Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха посещението в Тайван
Коментари Харесай

Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха посещението на Нанси Пелоси в Тайван

Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха визитата в Тайван на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси.

Пелоси дойде в Тайван късно във вторник по време на пътешестване, което съгласно нея демонстрира непоколебимата американска ангажираност към самоуправляващия се остров, който Китай счита за своя територия. За първи път от 25 години насам американски политик от подобен сан посещава Тайван. 

Китай осъди визитата като опасност за мира и стабилността в района и повика в министерство на външните работи американския дипломат в Пекин Никълъс Бърнс, пред който изрази митинг.

Министерството на външните работи на Северна Корея разкритикува " непредпазливата интервенция " на Съединени американски щати във вътрешните работи на Китай по отношение на визитата на Пелоси, съобщи организация Ройтерс, като се базира на Корейската централна телеграфна организация (КЦТА). Говорител на външното министерство съобщи, че Северна Корея „ изрично осъжда " всяка външна интервенция по въпроса за Тайван и " изцяло поддържа " Китай.

Куба, Венецуела и Никарагуа също осъдиха визитата на Пелоси в Тайван, съобщи ТАСС. Министерствата на външните работи на трите страни направиха изказвания по отношение на визитата и я окачествиха като провокация.

Куба показва безапелационното си отменяне на дейностите, ориентирани към накърняване на териториалната целокупност и суверенитета на Китайската национална република, осъжда намесата във вътрешните ѝ работи и акцентира загрижеността си от възходящото напрежение и ескалиращата обстановка към Тайван. Това е директен резултат от нападателната политика и военното наличие на Съединени американски щати и техните съдружници в Тайванския пролив, се споделя в изказване на кубинското външно министерство. 

 

Като „ директна провокация “, която съществено заплашва териториалната целокупност на Китай, дефинира визитата на Пелоси венецуелското външно министерство в Туитър.

 

Никарагауа също съобщи, че изцяло поддържа позицията на Китай по въпроса за Тайван. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР